POTOMAK SLAVNOG PISCA

Pjotr Tolstoj: ‘I moj pra-pradjed Lav je klao neprijatelje na Krimu. Pregazit ćemo Ukrajinu, idemo sve do Poljske!‘

Političar Pjotr Tolstoj, potomak pisca svjetskog klasika ruskog realizma Rat i mir, hvali rat u Ukrajini i ponavlja moskovske mantre

Pjotr Tolstoj

 Vasily Maximov/AFP

Ruski političar, potomak slavnog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja, hvali se kako je njegov pra-pradjed u 19. stoljeću "klao" britanske i francuske trupe na Krimu, pritom inzistirajući da Moskva neće prekinuti rat u Ukrajini dok ne stigne do poljske granice.

Pjotr Tolstoj, inače zamjenik predsjednika Dume, ruskog parlamenta, iznio je ratobornu tvrdnju o okupaciji cijele Ukrajine, unatoč krajnjem neuspjehu ruske vojske da zauzme Kijev u prvih nekoliko dana rata, njezinim logističkim problemima, niskom moralu i poteškoćama u istočnoj regiji Donbas.

"Unatoč pomoći koja dolazi iz Europe i histeriji (britanskog premijera) Borisa Johnsona ili (talijanskog premijera) Marija Draghija, završit ćemo operacije kada ocijenimo da je prikladno", kaže ovaj zastupnik stranke ruskog predsjednika Vladimira Putina Jedinstvena Rusija, bivši televizijski voditelj i Putinov propagandist, kako prenosi britanski The Telegraph.

"Mislim da ćemo stati kada dosegnemo granicu s Poljskom", dodao je.

Pritom je oštro negirao primjedbe da, podržavajući krvavu rusku invaziju na Ukrajinu, "ocrnjuje" ime svog slavnog pretka, čije remek-djelo Rat i mir tematizira i istupa protiv francuske invazije na Rusiju 1812. godine.

'Lav Tolstoj je klao britanske i francuske vojnike'

Dijelovi romana su inspirirani osobnim ratnim iskustvom Lava Tolstoja. U dobi od 26 godina borio se u Krimskom ratu kao mlađi časnik u topničkoj brigadi i bio je prisutan pri opsadi Sevastopolja. Grad je na kraju pripao Britancima i Francuzima 1855. godine.

"Lav Tolstoj je bio časnik ruske vojske. Klao je britanske i francuske vojnike na Krimu, na ruskom Krimu. Kada je sudbina vaše zemlje ulog, vaša jedina briga je stati u njezinu obranu. Ne vidim nikakvu kontradikciju (između današnjeg stava Rusije) i njegovog naslijeđa", rekao je on za talijanski list La Repubblica.

Zapravo, Krimski rat nagnao je mladog grofa željnog zabave da odustane od života u visokom društvu i usredotoči se na pisanje, aktivizam za ljudska prava i promicanje pacifizma.

"Rat je toliko nepravedan i ružan da svi koji se usude sudjelovati u tome moraju pokušati ugušiti glas savjesti u sebi", napisao je Lav Tolstoj.

image

Lav Nikolajevič Tolstoj

Collection Christophel/AFP

U intervjuu, koji nudi uvid u često zabludama obilježen mentalitet Putinova režima, Pjotr Tolstoj ponavlja tvrdnje da je Ukrajina puna "nacista", tvrdeći da su "gotovo svi" zarobljeni vojnici iz "nacionalističkih ukrajinskih bataljuna" koji se bore u Mariupolju, imali tetovaže svastika.

Rat će završiti tek "kada Ukrajina bude potpuno denacificirana i demilitarizirana, tako da više ne predstavlja prijetnju Ruskoj Federaciji i da ne postoji mogućnost njezina pretvaranja u antirusku zemlju, kao što je Zapad pokušao učiniti u posljednjih 30 godina", kaže potomak slavnog pisca.

'Rusija će izdržati'

Napori Zapada da se riješi ovisnosti o ruskom plinu i nafti, mogli bi dovesti do velikog rasta cijena energenata i - u konačnici - kolapsa EU, tvrdi on.

"Povećanje cijena plina pogodit će srednju klasu, koja je izborna baza zapadnih vlada. Europsku uniju mogla bi zadesiti ista sudbina kao SSSR", smatra Tolstoj.

Tvrdi da će Rusija, nasuprot tome, izdržati gubitak energetskih ugovora, povlačenje multinacionalnih tvrtki i sankcije koje je uveo Zapad.

"Konzumerizam nije glavna osobina ruskog čovjeka. Kada je u pitanju opstanak zemlje, za prosječnog Rusa porast cijena za nekoliko rubalja nije tragedija. Neće izaći na ulice", kaže Tolstoj.

Pjotr Tolstoj započeo je svoju novinarsku karijeru u novinskoj agenciji AFP u Moskvi devedesetih godina, prije nego što je postao jedan od najsrčanijih kritičara zapadnog liberalizma na državnoj televiziji.

Poznat i po otvorenim antisemitskim i homofobnim izjavama, taj 52-godišnjak je zastupnik u ruskom parlamentu od 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:06