‘SMRTNO JE OZBILJAN‘

Pjongjang nikad nije testirao veći broj raketa: ‘Kim nam po svemu sudeći želi poručiti jednu stvar‘

Većina testova odnosi se na balističke i krstareće rakete. Pjongjang je također lansirao rakete tipa zemlja-zrak i hipersonične rakete

Kim Jong Un

 Str/Afp

U godini koja je iza nas Sjeverna Koreja testirala je rekordan broj raketa s kojima tradicionalno voli prijetiti susjedima i svijetu. Prije dvije godine, 2020., režim na čelu s predstavnikom dinastije Kim imao je samo četiri raketna testa. Prošle godine, dvostruko više - osam.

Zato je 2022. bila izrazito bombastična. Sa sjevera Korejskog poluotoka ispaljeno je 90 krstarećih i balističkih raketa. Jedan dan bio je naročito vatren – lansirane su čak 23 rakete. Stručnjaci trenutno nagađaju o nadolazećem nuklearnom testu, piše CNN.

Zveckanje oružjem nije ništa novo za nepredvidljivi i zatvoreni režim, čiji se glavni grad Pjongjang nalazi manje od 200 kilometara od južnokorejske prijestolnice Seula. Međutim, broj raketa koje je ispalio Kim Jong-un novost je i značajna eskalacija u trenutačno izuzetno napetoj pacifičkoj regiji. "Ove godine riječ test više nije toliko važna. Režim Kim Jong-una ove nam je godine po svemu što smo vidjeli poručio da bi mogao biti smrtno ozbiljan po pitanju korištenja nuklearnog oružja već na samom početku eventualnog budućeg konflikta", smatra Ankit Panda, stručnjak za nuklearnu politiku s think tanka Carnegie Endowment for International Peace.

Svrha testova oduvijek je bila privlačiti pažnju, poslati upozorenje neprijateljima, ali ovogodišnja testiranja mogla bi potaknuti utrku u naoružanju u regiji. Tamošnje zemlje već su povećale vojne narudžbe i kapacitete, a Sjedinjene Države javno su obnovile obećanje da će braniti Japan i Južnu Koreju.

CNN podsjeća na brojke vezano za sjevernokorejske testove koji stavljaju u kontekst ovogodišnje događaje. Od više od 270 lansiranja raketa i nuklearnih testova koje je Pjongjang proveo od 1984. godine, preko četvrtina bila je ove godine, prema podacima Centra za strateške i međunarodne studije. Više od tri četvrtine testova dogodilo se za vrijeme vladavine trećeg Kima - od 2011. godine do danas. Kim Jong-un u travnju je najavio razvijanje nuklearnih snaga "najvećom mogućom brzinom". Zato je bilo toliko testova ove godine.

Većina testova odnosi se na balističke i krstareće rakete, piše CNN. Pjongjang je također lansirao rakete tipa zemlja-zrak i hipersonične rakete. Često je ispaljivao rakete kao odgovor na vojne vježbe i diplomatske razgovore Sjedinjenih Država ili drugih saveznika u svojem susjedstvu.

Među testiranim balističkim raketama je i Hwasong-12 koja je u listopadu letjela više od 4500 kilometara preletjevši Japan. Testiran je i Hwasong-14 za koji se procjenjuje da ima domet 10.000 kilometara. Međunarodnu pažnju najviše je privukla najmoćnija sjevernokorejska interkontinentalna balistička raketa u arsenalu te zemlje – Hwasong-17. U teoriji ona može doseći američki kontinent, no mnogošto se o toj raketi ne zna. Primjerice, može li nositi nuklearni teret do mete.

Sjeverna Koreja u ožujku je ustvrdila da je prvi put uspješno testirala Hwasong-17. Međutim, SAD i Seul nisu sigurni da to nije bila starija raketa. Novi test objavljen je u studenom, a Kim je zatim poručio da će zemlja "odsad zauzimati borbeniju poziciju."

Od početka godine SAD upozorava da bi mogao uslijediti i nuklearni test, a bio bi prvi od 2017. godine. Nedavno je primijećena aktivnost na području na kojem je Pjongjang proveo šest ranijih podzemnih testova, piše CNN, a navodno je testirao i hidrogensku bombu.

Nuklearni program zemlje obavijen je velom tajne. Ali američki znanstvenici procjenjuju da zemlja ima 20 do 30 bojevih glava. Sposobnost njihove detonacije je upitna, ali testiranja se nastavljaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:05