U ‘LIBERALNOM‘ GRADU

Pjevaču kontrolori karata u Berlinu slomili rebra: ‘Učinili su to zbog boje kože‘; Kontrolori: ‘Sporo je vadio pokaz‘

Tvrde da ih je putnik provocirao tako što je ‘vrlo sporo‘ vadio svoj pokaz te ih je počeo vrijeđati nazivajući ih strancima

Stanica metroa u Berlinu / Ilustracija

 Markku Rainer Peltonen/Alamy/Alamy/Profimedia/Markku Rainer Peltonen/Alamy/Alamy/Profimedia

Prije samo sedam godina njemačka podzemna željeznica proslavila se videom u kojem se kontrolor karata probija među ljudima različitih profila, od pankera, pripadnika mariachi benda do golemih snagatora koji kao da su tek izašli iz teretane.

Video je bio golemi marketinški uspjeh, a snimio ga je tursko-njemački reper Kazim Akboga. Poruka je bila jasna - svi smo jednaki, ako se vozite u njemačkom javnom prijevozu, od podzemne željeznice do tramvaja i autobusa, možete biti što god jeste, pod uvjetom da kupite kartu.

No, čini se kako je realnost drugačija, piše Guardian.

Američko-njemački operni pjevač Jeremy Osborne ispričao je tako kako je u Berlinu bio zlostavljan zbog svoje boje kože te je izbačen iz vagona podzemne željeznice. Kaže da su ga maltretirali kontrolori i to u gradu koji se inače diči poštivanjem različitosti i liberalizmom. Zbog incidenta koji se navodno dogodio u listopadu 2020. sada pokreće sudski postupak tvrdeći da je bio izložen rasnoj diskriminaciji.

Tog dana oko sedam sati poslijepodne Osborne je bio u vlaku podzemne željeznice između postaja Spittelmarkt i Hausvogteiplatz. Pristupile su mu četiri osobe "u civilu".

Guardian ističe kako berlinska podzemna željeznica nema fizičke barijere za kontrolu karata zbog protupožarnih propisa. Umjesto toga, "vojska" od oko 170 kontrolora, od čega svega četvrtina nosi uniforme i radi za kompaniju BVG dok su ostali vanjski suradnici (rade uglavnom u civilnoj odjeći no krajem prošle godine počeli su nositi plave uniforme, op.prev.,) koji kontroliraju putnike.

Kada je pjevač od kontrolora, koji je radio za tvrtku angažiranu od strane BVG-a, zatražio da mu se identificira i da potvrdi ima li pravo vidjeti njegov pokaz, stvari su postale gadne.

Tvrtka koja je pružala usluge BVG-u izjasnila se tek godinu i pol kasnije i to izvješćem koje djelomično ne odgovara onome što je rekla policija. Tvrde da ih je putnik provocirao tako što je "vrlo sporo" vadio svoj pokaz. Također, navode da ih je počeo vrijeđati nazivajući ih strancima. Tri od četiri kontrolora koji su sudjelovali u incidentu su državljani Turske, no znakovito je da i Osborne tek čeka na njemačko državljanstvo. On niječe da ih je vrijeđao.

Pjevač, rođen u američkom Arkansasu, tvrdi da su mu kontrolori oduzeli pokaz te su ga natjerali da napusti vozilo. Navodno su mu rekli da je pokret "Black Lives Matter" samo izlika za ljude poput njega. Jedan ga je tada odgurnuo i pritisnuo na metalnu klupu, pri čemu je zadobio ozljede ramena i bedra zbog kojih je morao u bolnicu.

- Živjeo sam u Baltimoreu, New Yorku, Nici i u Beču, ali nigdje se nisam osjećao ovako nesigurno u javnom prijevozu kao u Berlinu. Kontrolori se ponašaju kao da mogu raditi što god im je volja - rekao je 35-godišnjak.

Guardian podsjeća i na mnogo ozbiljnije ozljede Abbéya Odunlamia, nigerijsko-američkog stručnjaka za umjetnost, koji je krajem 2020. također naletio na nasilne kontrolore u Berlinu. Njegov okršaj s njima završio je tako da mu je slomljeno rame, ključna kost te su pukla dva rebra od kojih je jedno oštetilo pluća. I u tom slučaju sudjelovali su najamnici "podizvođača", tvrtke Berlin Object Protection and Service.

- Liječnik koji me operirao rekao je da sam imao mnogo sreće. Da je kost završila samo nekoliko milimetara dublje u plućima, ne bih preživio - kazao je.

Učiteljica joge Juju Kim također je napadnuta od strane nasilnih kontrolora u Berlinu. Dogodilo se to u siječnju, a kada joj je kontrolor zavrnuo ruku, slomljen joj je prst. Razlog napada - prekasno je potvrdila svoju kartu.

- Javni prijevoz ne bi trebao biti tako zastrašujuć - rekla je kasnije.

Kompanija BVG na društvenim je mrežama pod sloganom #WeilWirDichLieben (Zato što vas volimo), no internetom se počeo širiti pokret u kojem putnici izražavaju svoje nezadovoljstvo njihovim ponašanjem pod sloganom #WeilWirunsFürchten (Zato što vas se bojimo). Dosad je svoja neugodna i traumatična iskustva objavilo najmanje 60 osoba koje tvrde da su napadnute isključivo po rasnoj osnovi.

Jedna od organizatorica kampanje, Anna-Rebekka Helmy, kaže kako su oni svjesni da je posao kontrolora težak i da se uglavnom radi o prekarijatu, odnosno poslu bez sigurnosti i bez regulative kojeg rade samo oni s nižim socioekonomskim statusom. Stoga smatra da je najveća odgovornost na BVG-u koji bi trebao bolje plaćati svoje radnike i poticati okružje bez diskriminacije, ali i na javnoj kompaniji koja bi trebala više ulagati.

BVG tvrdi kako su njihovi najamnici "trenirani u pogledu međukulturalnih kompetencija". Ističu kako su redovito izloženi verbalnim, a nerijetko i fizičkim napadima, od čega je samo u protekle dvije godine 118 slučajeva napada putnika na kontrolore završilo kaznenim prijavama. No, nisu odgovorili na pitanje koliko je u istom razdoblju bilo prijava za nasilno ponašanje zaposlenika.

Berlin je 2020. uveo nova pravila koja onemogućuju diskriminaciju po bilo kojoj osnovi, a Osborne će biti prvi koji je tužio javnu prijevozničku kompaniju po toj osnovi.

Njegovi odvjetnici ističu da propisi strogo brane diskriminaciju na temelju boje kože, spola, religije, invaliditeta, dobi ili seksualne opredijeljenosti, javlja Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:26