APOKALIPTIČNE SCENE

Pješčana oluja ‘progutala‘ kineski grad, prizori su zapanjujući: ‘Minutu ranije nije bilo nikakve naznake što slijedi...‘

Policija je bila primorana zatvoriti sve glavne prometnice, a vozačima je naloženo da čekaju na odmorištima dok se uvjeti ne poboljšaju
Pješčana oluja u Kini
 Xinhua/Swns/Swns/Profimedia

Povijesni kineski grad Dunhuang suočen je s katastrofalnom pješčanom olujom koja ga je, kako pokazuju snimke, "progutala".

Kako javljaju mediji, olujni pješani oblak bio je visok gotovo stotinu metara, a donio ga je vjetar iz pustinje Gobi u nedjelju. Prizori iz grada nalikuju filmovima katastrofe i brzo su se proširili društvenim mrežama. Na njima se vidi kako goleme zgrade nestaju pod golemim oblakom pijeska koji polako "guta" čitav grad.

image
Pješčana oluja u Kini
Xinhua/Swns/Swns/Profimedia

Policija je, piše Daily Mail, bila primorana zatvoriti sve glavne prometnice, a vozačima je naloženo da čekaju na odmorištima dok se uvjeti ne poboljšaju. Kineski mediji javljaju da je grad, smješten na znamenitom Putu svile, pogođen u nedjelju oko 15 sati. U obližnjem parku prirode zateklo se više turista koji se nisu uspjeli ni snaći, a vjetar i pijesak već su odnijeli njihove osobne stvari. Radi se o grupi koja je došla u Dunhuang promatrati čuvene zalaske sunca. Oluja ih je dočekala nespremne, morali su se uhvatiti jedni za druge te staviti zaštitne naočale kako bi se spasili od nadirućeg vjetra i pijeska.

image
Pješčana oluja u Kini
Xinhua/Swns/Swns/Profimedia

Turistički vodič imenovan samo kao "gospodin Qin" ispričao je novinarima kako ništa nije ukazivalo na oluju. Nebo je bilo plavo i bez oblačka i svi su se veselili prekrasnom zalasku sunca, a vjetar je odjednom promijenio smjer i krenula je nezapamćena oluja.

image
Pješčana oluja u Kini
Xinhua/Swns/Swns/Profimedia

Daily Mail podsjeća da je Dunhuang poznat po teškom vremenu, ali i naglašava da su ekstremne vremenske prilike proteklih godina postale češće nego ikad prije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:28