PRIJATELJSKI ODNOSI

Petir na 20. obljetnici Makedonsko-hrvatskog društva u Tetovu: ‘Reforme moraju biti prioritet‘

Protivila sam se i protivim se nepravednim pritiscima na Makedoniju s različitih strana, rekla je saborska zastupnica

Marijana Petir u Makedoniji

 Privatni album, MHD

Zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, 9. rujna 2022. nazočila je obilježavanju 20. obljetnice osnivanja Makedonsko-hrvatskog društva u Tetovu (MHD). Petir je tom prigodom zahvalila svim članovima ovog društva što kroz aktivnosti koje provode čuvaju jezik, kulturu i identitet hrvatskog naroda, kao i svima koji moralno i financijski podupiru njihov vrijedan rad.

Marijana Petir, koja je u Europskom parlamentu osnovala neformalnu grupu “Prijatelji Makedonije” i koja je za svoju nesebičnu podršku Makedoniji dobila nekoliko visokih priznanja, rekla je da se protivila i da se protivi nepravednim pritiscima na Makedoniju s različitih strana, a koji imaju negativan utjecaj ne samo na politički život, već i na gospodarsku situaciju u državi, ali i društvo u cjelini.

image

Marijana Petir u Makedoniji

Privatni album, MHD

"Vladavina prava i demokracija našli su se na kušnji, što je dovelo do direktnog pritiska na očuvanje nacionalnog identiteta prisilnim mijenjanjem imena države. No tu se nije stalo, već se sad želi prekrajati i jezik i povijest. Ne bih voljela da svjedočimo da reforme važne za građane stoje u čekaonici toliko dugo koliko Makedonija stoji u čekaonici za članstvo u EU. Reforme moraju biti prioritet zbog dobrobiti svih građanki i građana Makedonije. Jer najveća žrtva u cijeloj priči su upravo oni", rekla je Petir.

Podsjetila je da je na inicijativu Hrvatske tijekom njezina predsjedanja Vijećem EU donesena odluka o otvaranju pristupnih pregovora Makedonije i EU te da je makedonska nacionalna manjina prepoznata u hrvatskom Ustavu iz čega proizlaze sva druga prava. Rekla je kako očekuje da Hrvati u Makedoniji imaju ista prava koja Makedonci imaju u Hrvatskoj te da budu prepoznati u makedosnkom Ustavu.

image

Marijana Petir u Makedoniji

Privatni album, MHD

Nediljko Romac, predsjednik MHD-a, izrazio je zahvalnost zastupnici Marijani Petir na njezinoj ustrajnoj i prijateljskoj podršci Makedoniji kao i veleposlastvu Republike Hrvatske u Skopju, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske te Ministarstvu kulture Makedonije uz čiju je potporu ova manifestacija i realizirana.

MHD je nedavno objavio prvi online Arhiv Hrvata u Makedoniji gdje je sistematizirano više od 80 imena Hrvata, a proces zaštite i digitalizacije kulturne baštine nastavit će se i u budućnosti.

Dvadesetu obljetnicu MHD Tetovo pratio je i svečani koncert “Ispod sunca zlatnoga” na kojemu su nastupili ženska klapa “Figurin” i KUD “Stjepan Radić” Pridvorje kao gosti iz Hrvatske te trio “Nameless” kao domaćin iz Tetova.

Marijana Petir se tijekom posjeta Makedoniji susrela u Skopju s Hristijanom Mickoskim, predsjednikom VMRO-DPMNE, s kojim je razgovarala o političkoj, gospodarskoj i društvenoj situaciji u Makedoniji.

image

Marijana Petir u Makedoniji

Privatni album, MHD

U Sobranju se Marijana Petir sastala s Antonijem Milošoskim, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Sobranja i bivšim ministrom vanjskih poslova s kojim je razgovarala o krizi u Ukrajini i njezinu utjecaju na sigurnost opskrbe energijom i hranom, bilateralnim pitanjima čije se rješavanje uvjetuje kako bi se Makedoniji otvorili pregovori što su oboje ocijenili neprihvatljivim te reformama koje je potrebno provesti kako bi se unaprijedila kvaliteta života svih građana Makedonije. Ljupču Dimovskog, predsjednika Odbora za poljoprivredu Sobranja i bivšeg ministra poljoprivrede, Petir je tijekom njihova susreta u Sobranju pozvala da se pridruži hrvatskoj inicijativi za uspostavu Alpe-Adria-Dunav područja slobodnog od GMO-a, a razgovarali su i o izazovima s kojima se susreću poljoprivrednici i potrošači zbog nepoštenih trgovačkih praksi.

image

Marijana Petir u Makedoniji

Privatni album, MHD

U pratnji hrvatske veleposlanice u Makedoniji, Nives Tiganj, predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir obišla je vinograde vinarije “Tikveš” u Lepovu i nazočila početku berbe grožđa koju je otvorio premijer Dimitar Kovačevski te je u Skopju, u katoličkoj katedrali Prevetog srca Isusova, prisustovala svetoj misi i susrela se s hrvatskim svećenicima koji su tamo na službi.

image

Marijana Petir u Makedoniji

Privatni album, MHD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:59