PREUZEO DUŽNOST

Petar Palić je novi mostarski biskup: ‘Želim sanjati BiH kao zemlju koja ujedinjuje, a ne dijeli‘

Zaređenju biskupa Palića nazočio je i premijer Plenković te brojni bosanskohercegovački dužnosnici
Petar Palić i mons. Mate Uzinić
 Niksa Duper/Cropix

Mons. Petar Palić zaređen je u ponedjeljak za novoga biskupa mostarsko-duvanjskog i trajnog upravitelja trebinjsko-mrkanskog, a u propovijedi je pozvao na zajedništvo unutar ovih biskupija te izgradnju BiH kao zemlje u kojoj neće vladati zakon jačega.

Svečanosti koja je zbog opasnosti od širenja koronavirusa održana ispred mostarske prvostolnice, Marije Majke Crkve, nazočio je i hrvatski premijer Andrej Plenković te brojni hrvatski i bosanskohercegovački vjerski i politički dužnosnici.

Odlukom pape Franje mons. Ratku Periću usvojena je molba za odreknućem od biskupske službe zbog navršene kanonske dobi, nakon čega je mons. Petar Palić, biskup hvarski, imenovan biskupom Mostarsko-duvanjske biskupije i apostolskim upraviteljem Trebinjsko-mrkanske dijeceze.

Mons. Palić je u propovijedi izrazio očekivanje kako će se unutar ovih biskupija riješiti pitanje hercegovačkoga slučaja neposluha dijela franjevačkih svećenika koji odbijaju predati župe dijecezanskim svećenicima, kao i međugorskoga slučaja. On je izrazio očekivanje da će BiH postati zemlja koja ujedinjuje ljude, a ne dijeli ih.

“Želim sanjati BiH kao zemlju koja ujedinjuje, a ne dijeli i u njoj ove naše biskupije koje imaju bremenitu i ponosnu povijest. Želim sanjati o ovoj zemlji kao zemlji mira skladnog napretka bez ikakvih ucjena, pritisaka i prijetnji. U kojoj ne vlada pravo jačega, nego uzajamno povjerenje i razumijevanje”, istaknuo je novi mostarski biskup.

Hrvatski premijer koji je nazočio ceremoniji ustoličenja novoga biskupa rekao je kako je u Mostar došao zbog poštovanja prema biskupu Periću i prijateljstva s biskupom Palićem. Promjenu na čelu Katoličke Crkve ocijenio je važnim za katoličku Crkvu, ali i vjernike te Hrvate u BiH.

“Ova tranzicija koja se sada događa je važna i za vjernike, za Hrvate katolike ovdje u ovoj biskupiji, a što je bitno i za položaj i koheziju Hrvata u BiH”, rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2022 14:46