OSJETLJIVI PROIZVODI

Pet Rusa i dva Amerikanca optuženi za prodavanje elektronike i streljiva Rusiji: ‘Nećemo to trpjeti‘

Navodi se da su sedmorica optuženika u zadnjih barem pet godina radili za dvije ruske tvrtke kojima upravlja ruska obavještajna služba

Ilustracija

 Lino Mirgeler/Dpa Picture-alliance Via AFP

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u utorak optužnicu za pet ruskih državljana, među kojima je navodni pripadnik sigurnosne službe i dva Amerikanca, koje se tereti da su nezakonito prodavali Rusiji osjetljive elektroničke dijelove i streljivo.

Trojica su u pritvoru, jednog od njih čeka izručenje u Estoniju, a četvorica su na slobodi, dodaje se u priopćenju.

"Ministarstvo pravosuđa i njegovi međunarodni partneri neće trpjeti kriminalne pokušaje pomaganja ruskog rata u Ukrajini", komentirao je ministar Merrick Garland, prenosi se u tom dokumentu.

U optužnici se navodi da su sedmorica optuženika u zadnjih barem pet godina radili za dvije ruske tvrtke "kojima upravlja ruska obavještajna služba".

One su kupovale dijelove koji se mogu koristiti u vojne svrhe, zbog čega su za njih vrijedili strogi propisi i ilegalno ih uvozili u Rusiju putem fiktivnih društava i velikog broja bankovnih računa.

Roba, čija se vrijednost procjenjuje na više milijuna dolara, prošla je kroz Estoniju, Finsku, Njemačku i Hong Kong, navodi se u tom dokumentu.

U ožujku su dvjema tvrtkama uvedene američke sankcije, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Kako navode državni tužitelji, to ih nije spriječilo da nastave trgovinu: u listopadu je jedan od optuženika pokušao prijeći estonsko-rusku granicu s 35 vrsta poluvodiča i s tisućama spremnika za automatsko oružje. U studenom je ponovno spriječen u ulasku u Rusiju s taktičkim streljivom. Dana 6. prosinca napokon su ga uhitile estonske vlasti na zahtjev Sjedinjenih Država.

Sedmero optuženika tereti se za prijevaru, zločinačko udruživanje, krijumčarenje, pranje novca i za povredu međunarodnih sankcija te im prijeti 30 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:54