TOTALNA DEVASTACIJA

Pet dana nakon kataklizme uspostavljene veze s Tongom, stižu prve snimke: ‘Evo što je ostalo od glavnog grada...‘

Sve je prekriveno vulkanskim pepelom, stanovništvu prijete nestašica vode i hrane
 Consulate Of The Kingdom Of Tong/Zuma Press/Profimedia

Zrakoplovi s prijeko potrebnim humanitarnim zalihama iz Australije i Novog Zelanda stići će u Tongu pogođenu tsunamijem u četvrtak, a južnopacifički otok konačno je uspostavio kontakt s ostatkom svijeta nakon što je bio odsječen pet dana.

Australski ministar obrane Peter Dutton rekao je da je zrakoplov Kraljevskog australskog ratnog zrakoplovstva natovaren humanitarnim zalihama i čistač za pomoć u uklanjanju pepela s piste zračne luke otputovao iz Brisbanea za Tongu.

Ministar vanjskih poslova Novog Zelanda rekao je da su njihove zračne snage također poslale C-130 Hercules iz Aucklanda koji će sletjeti u Nuku'alofu u četvrtak.

"Zrakoplov nosi humanitarnu pomoć i zalihe za pomoć u katastrofama, uključujući spremnike za vodu, komplete za privremena skloništa, generatore, higijenske i obiteljske komplete te komunikacijsku opremu", objavili su Novozelanđani.

Dostava zaliha bit će beskontaktna i očekuje se da će zrakoplov biti na zemlji do 90 minuta prije povratka na Novi Zeland, budući da na Tongi nema zaraze koronavirusom.

Istovremeno, konzulat Tonge na Cipru na svojem je službenom profilu na Twitteru objavio fotografije iz glavnoga grada ove otočne kraljevine na kojima se vide razmjeri štete nakon tsunamija koji je pratio silovitu erupciju. Samu prijestolnicu su u objavi nazvali "gradom", upotrijebivši navodnike kako bi, čini se, ukazali na činjenicu da je od grada malo toga ostalo čitavo.

- Nuku’alofa, "grad" u kraljevini Tongi, prekriven vulkanskim pepelom, navodi se u objavi.

image
Consulate Of The Kingdom Of Tong/Zuma Press/Profimedia
image
Consulate Of The Kingdom Of Tong/Zuma Press/Profimedia
image
Consulate Of The Kingdom Of Tong/Zuma Press/Profimedia
image
Consulate Of The Kingdom Of Tong/Zuma Press/Profimedia
image
Consulate Of The Kingdom Of Tong/Zuma Press/Profimedia

Eksplozija vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, u kojoj su poginule najmanje tri osobe, potakla je valove tsunamija preko Pacifika, teško oštetivši sela, odmarališta i mnoge zgrade u Tongi i prekinuo komunikaciju oko 105.000 ljudi u subotu.

Telefonske veze između Tonge i cijelog svijeta počele su se ponovno povezivati ​​kasno u srijedu, iako će obnova pune internetske povezanosti vjerojatno potrajati mjesec dana ili više.

Govoreći za Reuters iz Nuku'alofe, lokalni novinar Marian Kupu rekao je da su Tongani u procesu čišćenja pepela od vulkanske erupcije, ali strahuju da bi mogli ostati bez pitke vode.

"Svaka kuća ima svoje rezervoare za vodu, ali većina ih je napunjena pepelom pa nije sigurna za piće", rekao je Kupu.

Kupu je rekao da je nekoliko sela na zapadnoj strani Tonge jako pogođeno.

"Neću reći da očekujemo još smrtnih slučajeva, ali dok razgovaramo, vlada pokušava odletjeti na druge otoke kako bi ih provjerila. Mogu reći da možda možemo preživjeti sljedećih nekoliko tjedana što se tiče hrane, ali nisam siguran za vodu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2023 10:41