POLITIČKA KRIZA

Peruanski premijer odlazi nakon samo četiri dana rada, optužen za zlostavljanje kćeri i supruge

Valer je negirao sve optužbe i rekao da su izvješća lažirana, ali je ipak dao ostavku na mjesto premijera

Bivši peruanski premijer Hector Valer

 El Comercio/Zuma Press/Profimedia

Peruvijski premijer Héctor Valer potvrdio je u subotu da će se povući sa dužnosti samo četiri dana nakon što je na nju stupio, nakon što su u javnost dospjele optužbe kako je zlostavljač koji je tukao svoju kćer i danas pokojnu suprugu.

Još u petak, svega tri dana nakon što ju je potvrdio, predsjednik Pedro Castillo najavio je da vladi, suočenoj s ovim velikim skandalom, slijedi preslagivanje, no detalji još nisu poznati. Za njega je to velik problem jer se radi o četvrtoj vladi koju mora imenovati u svega šest mjeseci, a zemlja tone u političku krizu, pa mnogi misle kako je došlo vrijeme da se i taj bivši učitelj povuče s predsjedničke dužnosti.

Guardian ističe da je Valer ostavku najavio vrlo ljutit. Rekao je da je ona iznuđena optužbama za koje tvrdi ada su liste laži.

- Došao sam dati vlastitu krv kako bih podupro stvaranje ove vlade - kazao je u emotivnom obraćanju.

U utorak, nedugo nakon što je imenovan na premijersko mjesto, isplivala su policijska izvješća iz 2016. prema kojima su ga kćer i supruga optužili za obiteljsko nasilje. U jednom izvješću njegova danas 29-godišnja kćer tvrdi da ju je više puta šamarao i udarao u lice te ju vukao za kosu. To je izazvalo bijes ženskih aktivistkinja, a čak su i tri njegova ministra zatražila da ode s fukncije

Valer je negirao sve optužbe i rekao da su izvješća lažirana.

List podsjeća kako peruanski ustav nalaže da se, u slučaju ostavke premijera, moraju povući i svi drugi članovi kabineta sve dok se ne pronađe nasljednik i potvrdi novi tim ministara. Također, napominju da je Valer poznat kao ultrakonzervativni političar koji se, primjerice, borio protiv seksualnog odgoja i ima povijest seksističkih komentara, a u politiku je ušao kroz desnicu prije nego što je počeo davati podršku Castillu, pripadniku lijeve marksističko-lenjinističke stranke Peru Libre. No, i on se u posljednje vrijeme, naročito od srpnja kada je stupio na dužnost, okreće desnici. Tako često ističe svoje stavove protiv prava JGBTQ osoba, prava na pobačaj te spolne edukacije.

Guardian dalje piše kako je predsjednikov ugled na ljevici dodatno pao kada je fotografiran kako se smije i smješka uz desničarskog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara koji mu je u jednom trenutku uzeo njegov prepoznatljivi šešir i stavio si ga na glavu.

U obraćanju javnosti u petak Castillo je kongres i bivše ministre optužio za dolijevanje ulja na vatru i širenje političke nestabilnosti, no nije spomenuo optužbe protiv Valera. Analitičari smatraju kako se politička klima neće stabilizirati, ali ne zbog Valere, nego dokle god je na vlasti upravo - Castillo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:27