KLASA COLUMBIA

PENTAGON ŽELI KUPITI DVIJE NOVE NUKLEARNE PODMORNICE Za oružje 'sudnjeg dana' platili bi gotovo 18 milijardi dolara

Simulacija izgleda buduće podmornice klase Columbia
 U.S. Naval Sea Systems Command Image / Wikimedia/ public domain

Pentagon od američkog Kongresa traži odobrenje za kupovinu dvije nuklearne podmornice klase Columbia koje će nositi interkontinentalne balističke projektile, a koje će biti jedan od tri temelja američke nuklearne trijade (dakle, mogućnosti nuklearnog udara sa zemlje, iz zraka i s mora), piše Defense News.

Radi se, naime, o poslu teškom 17,7 milijardi dolara. Ako njihov zahtjev bude odobren, prijedlog bi mogao sniziti cijenu kompanije General Dynamics i umanjiti njihov rad posla u brodogradilištu, s obzirom na to da se Pentagon i mreža njihovih dobavljača suočavaju s ekonomskim šokovima koje je prouzročila globalna pandemija.

Naime, General Dynamics i američka Mornarica pregovaraju oko uvjeta za kupnju dvije podmornice, no dogovor ne mogu finalizirati bez odobrenja Kongresa.

Dok Bijela kuća i Odbor američkog Senata za oružane snage pripremaju nacrt Zakona o nacionalnoj obrani 2021., uobičajeno je da Ministarstvo obrane šalje zakonske prijedloge za godišnji nacrt zakona.

Nejasno je kako će Kongres reagirati na ovaj zahtjev, no jedan od ključnih zastupnika poručio je da će ga ozbiljno razmotriti.

Predsjednik pododbora za mornaricu američkog Odbora za oružane snage David Perdue, kazao je kako podržava ovaj zahtjev te radi na poboljšanju poslovne prakse u Ministarstvu obrane.

- Ozbiljno bi razmotrio svaki prijedlog koji postiže uštedu troškova ili povećava učinkovitost - kazala je njegova glasnogovornica Jenni Sweat.

Inače, podmornica klase Columbia, koja će u istoimenoj klasi ukupno brojati čak 12 plovila, gradi se još od 2018., a sam dizajn podmornice praktički je završen u travnju 2019. godine.

Prema izvješću neovisne organizacije Congressional Research Service, koja prati vojnu potrošnju američke administracije, svih 12 podmornica trebalo bi koštati najmanje 109 milijardi dolara, a prva bi u operativnu službu trebala ući 2031. godine.

Ove podmornice u osnovi su napravljene za uzvraćanje udarca u slučaju bilo kakvog napada na nuklearne snage SAD-a koje se nalaze na kopnu.

Sve i da svaki projektil bude uništen, one sa svojih skrivenih pozicija mogu napasti neprijatelja s više od 100 nuklearnih bojnih glava razorne snage.

Time Amerikanci osiguravaju opstanak svoje vojne moći čak i u slučaju da im se dogodi "nuklearni Pearl Harbour".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:06