ISTRAGA U TIJEKU

Pentagon naglo stopirao isporuku najmodernijih američkih borbenih aviona, razlog je pomalo neugodan

Pentagon je rekao da magnet koji sadrži leguru korištenu u dijelu integriranog paketa napajanja ne predstavlja sigurnosni problem

borbeni avion F-35 Lightning II u letu

 Us Air Force Photo/Alamy/Ala/Us Air Force Photo/Alamy/Ala

CNN prenosi kako je Pentagon poručio da privremeno zaustavlja isporuke borbenih aviona pete generacije F-35 tvrtke Lockheed Martin Corp, nakon što je od proizvođača saznao da se legura (homogena smjesa dvaju ili više metala) proizvedena u Kini nalazi u komponenti ovog borbenog zrakoplova sa stelath karakteristikama (to jest, znatno smanjemnim radarskim odrazom), a čime se krše savezna pravila nabave za obranu.

Pentagon je rekao da magnet koji sadrži leguru korištenu u dijelu integriranog paketa napajanja ne predstavlja sigurnosni problem.

"Potvrdili smo da magnet ne odašilje informacije, niti šteti integritetu zrakoplova i nema nikakvih rizika u pogledu performansi, kvalitet i sigurnosti, a letne operacije za flotu F-35-ica u uporabi nastavit će se po planu", rekao je glasnogovornik Ministarstva obrane Russ Goemaere.

Pentagon je rekao da je Lockheed Martin već pronašao alternativni izvor legure za buduće isporuke.

Tvrtka je dobrovoljno prijavila neusklađenost, a u tijeku je ‘istraga‘ kako bi se utvrdilo kako je do toga došlo. Pentagon nije otkrio koliko je isporuka zrakoplova sada odgođeno ili koliko ih je sadržavalo kinesku leguru. Tvrtka bi trebala isporučiti između 148 i 153 F-35-ica u 2022. godini. Do sada ih je isporučila 88.

F-35 jedan je od najnaprednijih borbenih zrakoplova na svijetu. Amerikanci već koriste stotine njih, koji dolaze u tri konfiguracije, konvencionalnim F-35A kojima lete Zračne snage; F-35B marinaca, koji imaju mogućnost vertikalnog slijetanja; i F-35C, prilagođenim za potrebe Ratne mornarice i operacije s nosača aviona.

“Surađujemo s našim partnerima kako bismo osigurali usklađenost s ugovorima unutar opskrbnog lanca. F-35 je siguran za let i radimo s Ministarstvom obrane na rješavanju problema što je prije moguće kako bismo nastavili s isporukama,” stoji u službenom priopćenju tvrtke Lockheed Martin. Legura se koristi u sustavu koji proizvodi tvrtka Honeywell za Lockheed Martin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:58