VLAST NE MARI ZA LJUDE

Peking želi prve ‘zelene‘ Olimpijske igre i sad ne preza ni pred čim. Pogledajte što rade sirotim seljacima

Ususret Zimskim olimpijskim igrama raste nezadovoljstvo kineskih poljoprivrednika koji tvrde da su im oteli zemlju

Ovce u provinciji Habei sad idu na ispašu između solarnih panela

 Greg Baker/Afp/Profimedia

Kina je u svakom izvješću o zagađenju predstavljena kao jedna od najgorih po korištenju zastarjelih, fosilnih oblika energije i proizvođača otpada. Sa željom da promjene sliku o sebi, ali i da se predstave potencijalni klijentima kao najveći svjetski proizvođač vjetroturbina i solarnih panela, zadali su si drugačiji cilj.

Odlučili su da će predstojeće Zimske olimpijske igre, kojima su domaćin, biti potpuno i apsolutno na zelenu energiju.

Kako bi taj cilj i ispunili, morali su postaviti hektare i hektare solarnih panela, a zemlju za njihovo postavljanje navodno su otimali.

Seljaci se žale kako su ih najveće tvrtke električne energije u zemlji prisilile na predaju potpisivanjem ugovora pod prijetnjama zatvorom i to uz pomoć potkupljenih lokalnih činovnika.

Jedan od poljoprivrednika bio je zatvoren 40 dana, a tvrdi da situacija nalikuje poslovanju mafije. "Ako se požališ, onda te pokušaju ušutkati, zatvoriti i osuditi", kazao je Pi. Kazao je da dokumente koje su seljaci mahom potpisivali nitko nije zapravo imao prilike pročitati i razumjeti.

Najveća je površina otuđena u okrugu Zhangbei, u provinciji Habei, u kojoj je osvanula elektrana na obnovljive izvore energije iz čitave provincije. Ta elektrana može proizvesti 14 milijardi kilovatsati čiste energije godišnje, što je slično godišnjoj potrošnji zemlje veličine Slovenije.

No zemlju na kojoj su postavljeni solarni paneli tvrtke nisu otkupile, već samo zakupile, a pritom su opljačkali seljake. "Tvrtka nam je rekla da je ova zemlja neupotrebljiva, no mi znamo da je zapravo vrlo dobra zemlja za poljoprivrednu obradu", kazao je bivši poljoprivrednik Xu Wan, koji je naposljetku ostao bez ičega. "Rekli su da će mi po hektaru dati tri tisuće jena. Ali na kraju nisam dobio ništa", požalio se Wu.

Iako je država na papiru predvidjela da se zemlja od seljaka upotrijebi na način međusobne koristi, to se u primjeni nije dogodilo. Pravilnici nalažu da tvrtke seljacima postave panele na krovove privatnih kuća, a višak proizvedene struje od njih i otkupe, no to se u stvarnosti ne događa.

Priyanka Mogul iz neprofitne britanske organizacije The Business and Human Rights Resource Centre pratila je utjecaj kineskih investicija obnovljivih izvora energije u inozemstvu i tvrdi da su također bili zloglasni po kontorverznim praksama nabavka zemlje. "Najveći je problem bilo neadekvatno prilaganje studija utjecaja na okoliš, a zatim problemi vezani za prava vlasništva i gubitak sredstava za život", objasnila je.

Iako bivši zatvorenik Pi hvali namjere države da seljaci zarade na obnovljivim izvorima energije, tvrdi da su sve upropastili oni na lokalnim razinama vlasti. "Vlast na vrhu ima dobru politiku za poljoprivrednike, no jednom kad sve dođe do razine općina i sela, stvari se promijene. Korupcija je nepodnošljivo ukorijenjena."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:10