ŠPANJOLSKI PREMIJER

Pedro Sánchez ponovno obećao kriminalizaciju prostitucije koju smatra porobljavanjem žena

Prostituciju nazivaju ‘ jednim od najokrutnijih aspekata feminizacije siromaštva i jednim od najgorih oblika nasilja protiv žena‘
Španjolski premijer Pedro Sánchez
 Gabriel Bouys/AFP

Španjolski premijer Pedro Sánchez ponovno je obećao, u govoru zadnjeg dana kongresa svoje Socijalističke stranke održane u Valenciji, kriminalizirati prostituciju koju je nazvao "porobljavanjem" žena, prenosi BBC.

Prostitucija je u Španjolskoj dekriminalizirana 1995., a UN je 2016. procijenio vrijednost te industrije u zemlji na 3,7 milijardi eura.

Sanchezova Socijalistička stranka je 2019. u svom izbornom manifestu prvi put obećala da će staviti prostituciju izvan zakona, što se tumačilo pokušajem privlačenja što više ženskih birača.

U manifestu se prostitucija naziva "jednim od najokrutnijih aspekata feminizacije siromaštva i jednim od najgorih oblika nasilja protiv žena".

Međutim, dvije godine nakon izbornog obećanja, nikakav prijedlog zakona nije predočen.

Prema istraživanju iz 2009., jedan od trojice Španjolaca platio je za seks, a istraživanje UN-a iz 2011. pokazalo je da je Španjolska treće najveće središte prostitucije u svijetu, iza Tajlanda i Portorika.

Prostitucija je u Španjolskoj trenutno neregulirana te nema kazne za one koji vlastitom voljom nude seks za novac, sve dok se to ne čini u javnim prostorima. No, podvođenje je protuzakonito.

Nakon dekriminalizacije prostitucija je u Španjolskoj procvala i trenutno u toj zemlji oko 300.000 žena rade kao prostitutke.

Pristaše dekriminalizacije tvrde da je to ženama donijelo golemu korist te da im je život u toj profesiji postao sigurniji.

No, posljednjih godina vlada sve veća zabrinutost zbog broja žena koje su prisiljene na prostituciju.

Španjolska policija je 2017. u racijama protiv krijumčara ljudi identificirala 13.000 žena, a najmanje njih 80 posto bile su seksualno izrabljivane protivno svojoj volji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2022 10:40