‘SVIĐA MI SE OVDJE‘

Pedofil iz Albanije ruga se cijeloj državi, ne mogu mu ništa: ‘Da se vratim doma? Pa tamo ima loših ljudi...‘

Nakon što je osuđen za silovanje otkriveno je da je on zapravo jedan od stotina Albanaca koji su lažno tvrdili da su Kosovari

Gjin Gjergji

 Bradley Page/Dmg Media/Profimedia/

Osuđeni pedofil Gjin Gjergji, koji je porijeklom iz Albanije, ali trenutno živi u Ujedinjenom Kraljevstvu zahvaljujući lažnom statusu izbjeglice, pohvalio se za Daily Mail da je sretan što se ne mora vraćati u svoju rodnu državu, jer ondje ima “puno loših ljudi”.

Gjergji je podnio zahtjev za azil 1999. godine, ali je ubrzo vraćen u Njemačku nakon što je provjerom otisaka prstiju otkriveno da je tamo podnio još jedan zahtjev pod drugim imenom. Sljedeće godine je pokušao ponovno, tvrdeći da je s Kosova i dobio status izbjeglice. Britansku putovnicu preuzeo je 2011. godine i počeo živjeti u istočnom Londonu.

image

Gjin Gjergji

Bradley Page/Dmg Media/Profimedia/Bradley Page/dmg Media/profimedia

Četiri godine kasnije, stao je pored 15-godišnje djevojčice koja je šetala sama i nagovorio ju da uđe u njegov automobil, gdje ju je silovao. Bio je osuđen 2017. godine, nakon što je porota vijećala manje od sat vremena. Još i danas krivi žrtvu, tvrdeći da je mislio da je bila prostitutka.

- Sada je ionako sve gotovo, što još želite - rekao je novinarima.

Odslužio je šest godina zatvorske kazne, tijekom koje su 2019. godine pronađeni dokumenti koji dokazuju da je rođen u Albaniji. Ministarstvo unutarnjih poslova obavijestilo ga je da mu oduzimaju britansko državljanstvo jer ga je dobio prijevarom, ali njegov odvjetnik je saznao da su im dokazi o Gjergjijevoj pravoj nacionalnosti bili dostupni već duže od desetljeća.

image

Gjin Gjergji

Bradley Page/Dmg Media/Profimedia/Bradley Page/dmg Media/profimedia

Policajci su još 2005. godine sumnjali da je dobio status izbjeglice pod lažnim identitetom, ali nisu ništa poduzeli. Zbog toga je sutkinja Višeg suda Therese Kamara uvažila njegovu žalbu, navodeći da su dokazi bili zanemareni ili se s njima pogrešno postupalo, stoga je “nepravedno” oduzeti mu državljanstvo.

Iako će odluka vjerojatno užasnuti njegovu žrtvu i njezinu obitelj, Gjergji se reporterima pohvalio da u Ujedinjenom Kraljevstvu nema nikakvih briga. Smatra da ima pravo ostati u zemlji zbog obitelji, ali i jer je njegova rodna Albanija “preopasna”. Unatoč tome, planira posjetiti rodbinu koja i dalje tamo živi kad mu stigne nova putovnica.

- Došao sam jer sam htio bolji život i našao sam ga. Sviđa mi se ovdje - rekao je.

Istraga Ministarstva unutarnjih poslova otkrila je da je oko 300 Albanaca lažno tvrdilo da dolaze iz Kosova kako bi dobili azil. Nije poznato koliko je njih kasnije ostalo u zemlji zahvaljujući rupi u zakonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 20:50