ZLOČIN NA OI

Pedeset godina nakon maskara: Postignut dogovor obitelji žrtava napada u Münchenu i njemačke vlade o odšteti

Savezna vlada isplatit će 28 milijuna eura obiteljima žrtava napada u kojem je stradalo jedanaest izraelskih sportaša

Napad na OI München 1972.

 -/Afp

Njemačka i obitelji izraelskih žrtava koje su stradale u napadu na Olimpijskim igrama 1972. u Münchenu postigle su sporazum o odšteti, 50 godina nakon događaja, objavila je u srijedu njemačka vlada.

"Savezna vlada pozdravlja dogovor s obiteljima žrtava", reagirao je u priopćenju glasnogovornik vlade Olafa Scholza, Steffen Hebestreit.

Savezna vlada, kao i regija Bavarska i grad München isplatit će 28 milijuna eura obiteljima žrtava napada u kojem je smrtno stradalo jedanaest izraelskih sportaša.

Ovaj dogovor je postignut nekoliko dana prije obilježavanja 50. godišnjice ovog tragičnog događaja, jedinstvenog u povijesti Olimpijskih igara, koje je završilo krvoprolićem nakon intervencije njemačkih policajaca u vojnoj bazi.

image

Napad na OI München 1972.

-/Afp

Pitanje odštete, o kojem se pregovaralo nekoliko desetljeća, razljutilo je obitelji žrtava koje su prijedloge njemačke vlade smatrale preslabima i zaprijetile da neće sudjelovati na komemoraciji u ponedjeljak u Bavarskoj.

Sporazum predviđa i osnivanje povjerenstva njemačkih i izraelskih povjesničara koji bi trebali imati pristup dokumentima kako bi se rasvijetlilo ovo uzimanje talaca i policijski fijasko u operaciji spašavanja.

Ovim sporazumom Njemačka "ispunjava svoju povijesnu obvezu prema žrtvama i njihovim obiteljima, u kontekstu posebnog njemačko-izraelskog odnosa", dodaje glasnogovornik.

image

Napad na OI München 1972.

-/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 23:45