ZBOG KORONE

Paul Manafort, bivši predsjednik Trumpove kampanje pušten iz zatvora

Paul Manafort, bivši direktor kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa pušten je iz zatvora da služi ostatak kazne u kućnom pritvoru zbog rizika od zaraze koronavirusom. Manafort je pušten iz zatvora FCI Loretto u središnjoj Pensilvaniji u srijedu rano ujutro, navela su dva izvora.

Manafortov odvjetnik Kewin Downing potvrdio je da je pušten u zatvor, ali odbio je dalje komentirati. Zatvorski ured također nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom, prenosi ABC news.

Manafort (71) služi kaznu od sedam i po godina zatvora zbog izbjegavanja plaćanja poreza, bankarske prijevare i skrivanje inozemnih bankovnih računa. Tužitelji su Manaforta optužili da je sakrio 16 milijuna dolara koje je zaradio kao politički savjetnik za proruske političare u Ukrajini. Suđenje Manafortu, bivšem republikanskom konzultantu, temeljeno je na istrazi specijalnog zastupnika Roberta Muellera o ulozi Rusije u američkim izborima 2016. godine no presuda predstavlja samo djelomičnu pobjedu za Muellera, koji je veliki kritičar američkog predsjednika.

Manafort je još sredinom travnja je zatražio da bude otpušten iz zatvora zbog zdravstvenih razloga povezanih s koronavirusom, piše Washington post.

- Manafort ima 71.godinu i pati od nekoliko zdravstvenih problema uključujući visoki tlak, bolesti jetre i respiratornih problema” , rekao je njegov odvjetnik.

Manafort je bio hospitaliziran nekoliko dana u prosincu zbog srčanih problema, dok je u veljači patio od bronhitisa i gripe. Zbog povijesti bolesti u slučaju da se Manafort zarazi koronavirusom ''postoji rizik da će razviti puno teži oblik bolesti”, javio je njegov odvjetnik.

Iako u njegovom zatvoru FCI Loretto nije potvrđen niti jedan slučaj zaraze, Manafort spada u rizičnu skupina i uzima 11 lijekova dnevno za svoje zdravstvene tegobe.

Direktiva glavnog tužitelja Billa Barra krajem ožujka je potaknula zatvorske sustave u saveznim državama da otpuste zatvorenike u kućni pritvor savezni koji spadaju u ''rizične'' kategorije za koronavirus.Do utorka 12.travnja, 2.818 zatvorenika i 262 članova osoblja imali su pozitivne rezultate ispitivanja na COVID-19 u saveznim zatvorima širom zemlje. Pedeset zatvorenika je umrlo.

Agencija za savezne zatvore u početku je dala kontradiktorne i zbunjujuće upute o tome kako se odlučuje tko će biti pušten u kućni pritvor u pokušaju borbe protiv virusa.

Ministarstvo pravosuđa je prošlog mjeseca pojasnilo da će agencija razmatrati puštanje na slobodu onih zatvornik koji su odslužili 50 posto ili više kazne ili im preostaje 18 mjeseci ili manje do izlaska iz zatvora.

Manafort je odslužio nešto manje od 30% kazne zatvora i ne spada u niti jednu skupinu međutim zatvorski dužnosnici slijede više opcija kada razmatraju otpuštanje ovisno od pojedinačnih slučaja.

Glasnogovornica agencije rekla je da je više od 2400 zatvorenika premješteno u kućni pritvor od 26. ožujka, kada je Barr prvi put izdao dopis o kućnom pritvoru, a više od 1200 ostalih odobreno je i još je u planu puštanje na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:58