OZBILJAN UDARAC

Parlamentarni izbori na Otoku: Mediji okreću leđa Gordonu Brownu

Nakon uglednog i utjecajnog Economista protiv premijera su stali i Times i Guardian
 AFP

LONDON - Manje od tjedan dana prije parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji premijer Gordon Brown doživio je još jedan ozbiljan udarac: u četvrtak mu je leđa okrenuo ugledni tjednik The Economist, da bi u subotu i dva ugledna dnevna lista okrenula leđa laburistima.

Premijer je opasnost

Od londonskog Timesa to se i očekivalo jer je Rupert Murdoch, njihov vlasnik, već prije najavio da će njegovi mediji podržati konzervativce. No, Guardian je oduvijek bio “lijevo” glasilo i stajao uz laburiste, a u jučerašnjem je uvodniku otvoreno stao uz liberalne demokrate. I Times i Guardian zapravo okreću leđa Brownu jer smatraju da nije u stanju voditi zemlju. “Brownov je argument uoči izbora da bi birači izborom konzervativaca doveli u pitanje gospodarski oporavak, a ne razumije da je najpogubnije nastaviti ovako.

Da, gospodarstvu prijeti opasnost, a ta je opasnost Brown”, ističe Times. Guardian, pak, entuzijastički daje podršku Nicku Cleggu, lideru liberala, ali istodobno upozorava da zbog isključivo većinskog izbornog sustava njegova pobjeda nije moguća. Kad je riječ o Brownu, Guardian se poziva na svoj napad na njega prije godinu dana i optužuje laburiste da su sami krivi jer su tada trebali “djelovati” i dovesti novog lidera.

Laburisti odlaze

Sada, nakon tri debate koje je sve glatko izgubio, gafa s umirovljenicom koju je, ne znajući da mu je mikrofon uključen, nazvao “zadrtom” te gubitka medijske potpore, gotovo je sigurno da će laburisti sići s vlasti, a Brown više neće biti premijer. Laburiste još može spasiti mogućnost koalicije s liberalima, ali i oni se snažno protive Brownovu ostanku na čelu vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:29