FRANCUSKA

Par rijetkih tijara koje su pripadale Napoleonovoj supruzi prodan za gotovo 710 tisuća eura

Smatra se da je dvije tijare stare najmanje 150 godina carici Jozefini početkom 19. stoljeća dala Napoleonova sestra Caroline

Obje tijare, svaka dio kompleta odgovarajućeg nakita dizajniranog za zajedničko nošenje - ukrašene su dragim kamenjem s ugraviranim klasičnim glavama, od kojih su neke vjerojatno drevne

 Daniel Leal/Afp/Profimedia

Par "vrlo rijetkih" tijara optočenih draguljima za koje se pretpostavlja da su pripadale francuskoj carici Josephine Bonaparte prodan je ovog tjedna na dražbi u Londonu za gotovo 710.000 eura.

Smatra se da je dvije tijare, ponuđene iz privatne britanske zbirke i stare najmanje 150 godina, supruzi Napoleona Bonapartea dala njegova sestra Caroline početkom 19. stoljeća, navodi Sotheby's.

Obje tijare, svaka dio kompleta odgovarajućeg nakita dizajniranog za zajedničko nošenje - ukrašene su dragim kamenjem s ugraviranim klasičnim glavama, od kojih su neke vjerojatno drevne, objavila je aukcijska kuća.

image

Vjerovalo se da obdaruju nositelja različitim prikazanim kvalitetama kao što su junaštvo, vjernost i ljubav, a uz to su pratili modu onoga doba

Daniel Leal/Afp/Profimedia

Okićeniji dvojac - koji se sastoji od karneola, emajla i zlata - donio je 450.600 funti, dok je drugi prodan za 126.000 funti, u sklopu prodaje raznih vrijednih i rijetkih predmeta.

"Ovi veličanstveni dragulji ukrašeni kamejama dočaravaju stil velike carice Josephine - njezin položaj kao supruge Napoleona Bonapartea, njezin besprijekoran ukus i njezin interes za klasično doba", rekao je Kristian Spoffoth, iz Sotheby'sa.

„Ovdje ponuđeni dragulji demonstriraju rad najfinijih francuskih radionica, a danas gotovo da i nema usporedivih komada na svijetu.

image

Jedna od dvije tijare carice Jozefine koje su prodane na aukciji u Londonu

Daniel Leal/Afp/Profimedia

Kada se moda promijenila, nakit je razbijen i ponovno modeliran, što je njihov opstanak učinio doista iznimnim", navodi aukcijska kuća.

Josephine Bonaparte vjerojatno je dobila ugravirane dragulje, za koje je Sotheby's rekao da su moguća kombinacija rimskih primjeraka koji datiraju iz 100. godine prije Krista, kao i suvremenijih talijanskih gravura.

Aukcionari vjeruju da su dragulji ugrađeni u francuskoj prijestolnici oko 1808. u neoklasičnom stilu, navodeći oznake na krunama koje upućuju na Pariz i njegove slavne zlatare tog doba.

image

Druga od dvije tijare carice Jozefine koje su prodane na aukciji u Londonu

Daniel Leal/Afp/Profimedia

Vjerovalo se da obdaruju nositelja različitim prikazanim kvalitetama kao što su junaštvo, vjernost i ljubav, a uz to su pratili modu onoga doba.

"Ona je bila prva koja je te kameje i ugravirani nakit ugradila u svoju haljinu, noseći ih ravnopravno s biserima i dijamantima te je stvorila potpuno novu modu koja je zahvatila Pariz i svijet, baziranu na neoklasičnim oblicima", objasnio je Spoffoth.

Sotheby's je rekao da je tijare vjerojatno kupio od Josephine ili njezina dvora britanski zemljoposjednik, kolekcionar umjetnina i političar Edward Lascelles, a zatim ih je ostavio potomcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:32