POVUČENI DOKUMENT

Papa užasnut Ursulinim ‘woke‘ pravilnikom kojim bi se zabranilo Božić: ‘To su pokušali i nacisti, komunisti...‘

‘EU se mora vratiti idealima utemeljitelja, a to su bili ideali jedinstva, veličine, i paziti da ne krene putem ideološke kolonizacije‘, rekao je

'Europska unija mora poštivati svaku državu i njezin unutarnji ustroj, raznolikost zemalja, a ne da ih želi činiti jednolikima', rekao je Papa (L); Desno na fotografiji: Ursula von der Leyen

 Johanna Geron/Pool/Afp; Alessandro Di Meo/Various Sources/Afp

Papa Franjo (84) ocijenio je dokument Europske unije u kojem se ne preporučuje korištenje izraza "Božić" anakronizmom “razvodnjenog sekularizma”, piše Informativna katolička agencija (IKA).

Podsjetimo, Europska komisija izdala je, pa zatim povukla interni dokument koji je pripremljen s ciljem povećanja spoznaje o inkluzivnosti u komunikaciji. U tom dokumentu, koji je procurio krajem studenog, stajalo je da se ne treba koristiti općeniti pojam "božićni praznici" već više "praznici", pretpostavljati da su svi kršćani te da se treba izbjeći korištenja pojmova koje se jasno vežu uz određenu religiju, spol ili bračni status.

- U povijesti su mnoge diktature to pokušale učiniti. Sjetite se Napoleona: još od toga doba… Sjetite se nacističke, komunističke diktature… to je svojstveno razvodnjenom sekularizmu i osuđeno je na neuspjeh - rekao je Papa prilikom povratka iz Grčke u Vatikan.

- Europska unija se mora vratiti idealima otaca utemeljitelja, a to su bili ideali jedinstva, veličine, i paziti da ne krene putem ideološke kolonizacije. To bi moglo završiti podjelom među zemljama i biti uzrokom propasti Europske unije. Europska unija mora poštivati svaku državu i njezin unutarnji ustroj, raznolikost zemalja, a ne da ih želi činiti jednolikima. Mislim da to neće učiniti, to joj nije namjera, ali tu valja biti na oprezu - nastavio je.

- Svaka zemlja ima svoju posebnost, ali svaka je otvorena drugima. Suverenost Europske unije je suverenost braće u jedinstvu u kojoj se poštuje individualnost svake zemlje. I budno paziti da ne postane nositeljicom ideološke kolonizacije. Zato je pitanje Božića anakronizam - zaključio je Papa.

Papa je rekao da je spreman otići u Moskvu na sastanak s patrijarhom Kirilom.

- Spreman sam otići u Moskvu i razgovarati s bratom - rekao je Papa te dodao da bi ovaj tjedan u Rim trebali doći visoki dužnosnici Ruske Pravoslavne Crkve kako bi dogovorili mjesto i vrijeme susreta.

IKA navodi da bi mogući odlazak pape Franje u glavni grad Rusije bio prvi odlazak nekog pape u Moskvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 01:36