STIGLA REAKCIJA

Papa razljutio Ukrajince: ‘Nikad nećemo podići tu zastavu! A evo što biste vi trebali učiniti...‘

Franjo je ranije poručio Ukrajini da pokaže ‘hrabrost bijele zastave‘ i pregovara o kraju rata s Rusijom

Papa Franjo

 Alberto Pizzoli/Afp

Ukrajinski ministar vanjskih poslova rekao je u nedjelju da Kijev nikada neće kapitulirati, odgovarajući na poziv pape Franje Ukrajini da pokaže "hrabrost bijele zastave" i pregovara o prekidu rata s Rusijom, te poručio Vatikanu da obrati posebnu pozornost na svoju ulogu u Drugom svjetskom ratu.

Papa je to rekao u intervjuu čiji je dio objavljen tijekom vikenda. On je kazao da kada strani u sukobu ne ide dobro, "treba imati hrabrosti pregovarati".

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba objavio je na X-u da snažna osoba u bilo kojem sporu "stoji na strani dobra, a ne da ih pokušava staviti na istu osnovu i nazvati to ‘pregovorima‘".

"Naša zastava je žuto-plava", napisao je Kuleba na engleskom, misleći na ukrajinsku državnu zastavu. "Ovo je zastava s kojom živimo, umiremo i pobjeđujemo. Nikada nećemo podići druge zastave."

Kuleba je također ukazao na navode da papa Pio XII. nije poduzeo ništa protiv nacističke tiranije u Drugom svjetskom ratu.

"Istodobno, kad je riječ o bijeloj zastavi, znamo tu vatikansku strategiju iz prve polovice 20. stoljeća", napisao je.

"Pozivam (Vatikan) da izbjegne ponavljanje pogrešaka iz prošlosti i da podrži Ukrajinu i njezin narod u njihovoj pravednoj borbi za svoje živote."

To je bila referenca na dugogodišnje tvrdnje da Pio nije ništa poduzeo unatoč dokazima koji su se pojavili tijekom rata o razmjerima holokausta. Čini se da je prošlogodišnje javno objavljeno pismo iz vatikanskih arhiva pokazalo da je Pio bio upoznat s detaljima nacističkih akcija istrebljenja Židova još 1942. godine.

Europski dužnosnici koji podupiru Ukrajinu u naporima da istjera ruske trupe osudili su papine najnovije komentare.

"Što kažete na to da, za ravnotežu, potaknete Putina da smogne hrabrosti da povuče svoju vojsku iz Ukrajine?", napisao je poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski na X-u. "Mir bi odmah nastupio bez potrebe za pregovorima."

Latvijski predsjednik Edgars Rinkevics napisao je na X-u da se čovjek "mora boriti protiv (zla) i poraziti ga, tako da zlo podigne bijelu zastavu i kapitulira".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:06