CRKVENI ISKORAK

Papa nadmašio samog sebe: Najavio ulazak dviju žena u Dikasterij za biskupe, na kraju ih imenovao tri

Nikad dosad u tom tijelu nisu bile žene. Od triju imenovanih dvije su redovnice, a jedna je vjernica laikinja.
 Andreas Solaro/Afp

Papa Frane je nadmašio samoga sebe: najavio je neki dan da će imenovati dvije žene u Dikasterij za biskupe, a imenovao ih je tri. Taj Dikasterij, koji se prethodno stoljećima zvao Kongregacija za biskupe, pretresa kandidate za biskupsku dužnost i pomaže Papi u odabiru, koji ostaje striktno u njegovoj osobnoj nadležnosti. Poznato je da mu iz biskupske konferencije, preko nuncija, sugeriraju svaki put trojicu kandidata za upražnjenu biskupsku katedru, ali papa nije obavezan prihvatiti nekoga od te trojice, nego može imenovati četvrtoga, bez obzira na mišljenje Dikasterija.

Nikad dosad u tom tijelu nisu bile žene. Od triju imenovanih dvije su redovnice, a jedna je vjernica laikinja. Redovnice su č. s. Raffaella Petrini, F.S.E., glavna tajnica Guvernerata Države vatikanskoga Grada, te č. s. Yvonne Reungoat, F.M.A., bivša glavna poglavarica Kćeri Marije pomoćnice. Laikinja je Maria Lia Zervino, predsjednica Svjetskog saveza ženskih katoličkih organizacija. To je vijest na svjetskoj razini.

Na lokalnoj hrvatskoj razini je vijest da je u članstvo Dikasterija za biskupe imenovan i nadbiskup i metropolit splitsko-makarski mons. Dražen Kutleša. Taj hercegovački svećenik već je bio vatikanski dužnosnik, odakle je bio poslan za biskupa u Poreč i Pulu da sredi rusvaj nastao natezanjem oko vlasništva nad nekadašnjim samostanom u Dajli, pa je nedavno promaknut na povijesno primacijalnu katedru u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 21:11