NIŠTA OD PUTOVANJA

Papa kaže da ne može skoro posjetiti Kijev i Moskvu zbog problema s koljenom

Papa Franjo je nedavno uznemirio Kijev time što je rusku ultra nacionalisticu Darju Duginu prozvao nevinom žrtvom rata

Papa Franjo

 Andreas Solaro/AFP

Papa Franjo neće moći posjetiti Moskvu i Kijev prije okupljanja vjerskih čelnika u Kazahstanu od 13.-15. rujna jer je to preporuka liječnika zbog njegovih problema s koljenom, rekao je CNN-u Portugal u intervjuu koji će biti u cijelosti prikazan kasnije u ponedjeljak.

U odlomku objavljenom na web stranici televizije, Franjo je upitan o svojim prethodno najavljenim planovima da posjeti Ukrajinu i Rusiju poslije svoga nedavnog puta u Kanadu, u svrhu poticanja dijaloga kako bi se okončalo neprijateljstvo između dvije zemlje.

"Sada ne mogu ići jer je zbog puta u Kanadu došlo do zastoja u oporavku koljena i liječnik mi je zabranio, rekavši: ‘Ne možete putovati prije Kazahstana‘", rekao je Franjo.

"No održavam kontakt telefonskim putem... Pratim situaciju sa svojom boli i svojim molitvama. No, situacija je zaista tragična", istaknuo je Sveti Otac, dodajući da uvijek vjeruje da se stvari mogu riješiti dijalogom.

Zategnuti odnosi s Kijevom zbog Dugine

U intervjuu koji je Papa dao Reutersu u srpnju, rekao je da želi posjetiti Kijev, no također i Moskvu, čak i prije toga, kako bi se založio za mir.

Franjo bi trebao boraviti u glavnom gradu Kazahstana, Nur-Sultanu, kako bi sudjelovao na VII. Kongresu čelnika svjetskih i tradicionalnih religija.

Franjo je implicitno optužio Rusiju za "oružano osvajanje, ekspanzionizam i imperijalizam" u Ukrajini.

Vatikan je nedavno morao izgladiti zategnute odnose s Ukrajinom, nakon što je Franjo uznemirio Kijev time što je rusku ultra nacionalisticu Darju Duginu, koja je ubijena u eksploziji automobilske bombe u Moskvi, prozvao nevinom žrtvom rata.

Darija Dugina je bila kći ideologa Kremlja Aleksandra Dugina za koju su ruski mediji pisali da je podržavala ideje svog oca te se i sama pojavljivala u medijima gdje je pozitivno govorila o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 20:20