BENEDIKT XVI. U LIBANONU

Papa: Fundamentalisti krivotvore vjeru, naša misija je stvoriti mir

“Fundamentalizam je vazda krivotvorenje religija, jer Bog poziva na stvaranje mira u svijetu, a zadatak svjetskih vjera je stvaranje mira”, rekao je, među inim, papa Benedikt XVI na šezdesetsatnom putovanju u Libanon koje je započeto u petak. Na libanonsko tlo je stupio na aerodromu u Beirutu, gdje su ga dočekala “tri predsjednika”: Michel Sleiman (katolik maronit, stoga ovlašten biti predsjednik Republike), Najib Mikati (musliman sunit, stoga ovlašten biti predsjednik Vlade), te Nabih Berri (musliman šijit, stoga ovlašten biti predsjednik Parlamenta). Među katoličkim dostojnicima koji su ga dočekali bila su i četvorica katoličkih patrijarha sa sjedištem u Beirutu, jer je i katolištvo tu rascjepkano na povijesne obrede i njihove jezike, te drugi kršćanski i muslimanski vjerski prvaci, za ukupno 27 konfesija tu nazočnih.

Ubijeni premijer

Aerodrom se zove “Rafiq Hariri”, po bivšem peterostrukom premijeru čije je ubojstvo naručila Sirija, da se ne zaboravi ni zašto je morala povući trupe, a ni to da iza drugog brda bjesni rat za vlast u Siriji. Stoga među katoličkim dužnosnicima šireg regiona koji su dočekali Petrova nasljednika nije bilo biskupâ iz Alepa, koji su poslali poruku da su žalosni što ne mogu biti zajedno s Papom i drugim katoličkim prvacima.

Put od aerodroma do Apostolske nuncijature u Harissi, marijanskog svetišta u brdu dvadesetak kilometara sjeverno od Beiruta, sav je u znaku plakata dobrodošlice. Za to se postarao Hezbollah, šijitska Božja stranka koja je glavni oslonac sunitskog premijera u Parlamentu gdje kršćanima pripada polovica mandata. Aerodromom je, pak, dominiralo Papino geslo ovog posjeta: Pax vobiscum (“mir s vama”), tradicionalan lokalni pozdrav koji je, po Novom zavjetu, i uskrsli Isus uputio apostolima. U Libanonu taj pozdrav glasi na arapskome “As-Salamu Alaykum” .

Hodočasnik mira

“Dolazim kao hodočasnik mira, prijatelj Boga i prijatelj ljudi”, rekao je i Papa, nastojeći što je više moguće potisnuti u drugi plan politički značaj svog dolaska, iako je politički aspekt neizbrisiv. Pa i iz njegovih riječi da “Bog hoće da svi ljudi budu braća”, iz njegova poziva da libanonska ravnoteža bude model za sve stanovnike šireg regiona i svega svijeta.

Benedikt XVI je popodne u Harissi potpisao apostolski nagovor utemeljen na zaključcima preklanjskoga specijalnoga tematskog zasjedanja Biskupske sinode o Bliskom i Srednjem istoku. Taj nagovor će Papa u nedjelju, uz misu u Beirutu, predati biskupima na Levantu.

Sinodski oci

S Papom je stoga u izaslanstvu i glavni tajnik Biskupske sinode Nikola Eterović, naslovni nadbiskup vinkovački. Među sinodskim ocima koji su doputovali s Benediktom XVI uočili smo i kardinala Vinka Puljića, metropolita u Sarajevu.

Vatikan podržava arapsko proljeće, ali apelira da se ono ne okrene protiv kršćana. Iz Papine pratnje smo čuli čak da je zapravo “Biskupska sinoda anticipirala arapsko proljeće, (…) kao što je Drugi vatikanski koncil anticipirao 1968.” To je jedna od smionih sinteza koje dopiru iz Vatikana, a najpopularnija je da je bl. Ivan Pavao II srušio komunizam.

Papa radi sigurnosti koristi tamni štap

Papa Benedikt XVI iz aviona je izišao bez štapa, vedar ali naizgled iscrpljen. Sam je sišao do provizorne sjenice gdje je s predsjednikom Sleimanom razmijenio pozdravne govore i promatrao mimohod počasne bojne, te primio pozdrave državnih i vjerskih dostojnika. Ipak, čim je odatle krenuo prema automobilima, njegov osobiti tajnik mons. Georg Gänswein mu je nenametljivo dodao elegantan tamni štap s bijelom drškom, kojim se Papa služi više radi sigurnosti nego uslijed prijeke potrebe.

( Inoslav Bešker)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 17:37