VERBALNA PALJBA

PAPA FRANJO U RATU S TRUMPOM 'Taj čovjek nije kršćanin!' TRUMP IZGUBIO ŽIVCE 'Još će se on moliti da ja budem predsjednik kad ISIS napadne Vatikan'

Nakon prilično jasnih riječi katoličkog poglavara uslijedio je huliganski Trumpov odgovor
 Reuters

Papa Franjo bio je na pastoralnom putovanju u Meksiku, dominantno katoličkoj zemlji koja se suočava s mnoštvom problema poput siromaštva, kriminala (uglavnom povezanog uz šverc droge), korupcije i sl. Jedna od posljedica nesređenog stanja u državi je bijeg mnogih Meksikanaca u SAD, gdje često rade i žive kao ilegalni imigranti. Naravno, ta tema jedna je od dominantnih u zahuktaloj utrci za republikansku (i demokratsku) nominaciju za predsjednika SAD-a, a nije zaobišla ni Papu kojeg su novinari pitali za mišljenje.

Sveti Otac poznat je kao veliki zaštitnik izbjeglica i migranata, a to je potvrdio svojim izjavama o meksičkim migrantima u SAD, kojima bi trenutno vodeći republikanski kandidat za nominaciju, Donald Trump, zabranio ulaz u državu i to tako da sagradi zid na granici SAD-a i Meksika.

Iako je Papa odbio odgovoriti na pitanje bi li Amerikanci trebali glasati za Trumpa, jasno je rekao što misli o njegovom stavu prema imigrantima:

- Osoba koja misli samo na gradnju zidova, a ne mostova, nije kršćanin. To nije evanđelje - rekao je papa Bergoglio i dodao:

- Samo kažem da takav čovjek, ako je izrekao te stvari, nije kršćanin. Moramo vidjeti je li zaista stvari postavio na taj način i ne isključiti mogućnost da to nije njegov stav - diplomatski je zaključio papa Franjo.

Trump je u prošlosti već kritizirao Papin stav prema imigrantima, nazivajući ga vrlo "politiziranim", što je papa također objasnio:

- Hvala Bogu što je rekao da sam političar, jer Aristotel definira ljudsku osobu kao "animal politicus", što znači da sam barem čovjek.

Reakcija Donalda Trumpa na Franjine oštre riječi stigla je u četvrtak izuzetno brzo te je, u skladu sa svojim huliganskim retoričkim stilom, bila vrlo burna i neprijateljski nastrojena prema Svetom Ocu:

- Papa je rekao nešto u stilu da 'Donald Trump možda nije kršćanin' te je dovodio u pitanje moju vjeru što me jako iznenadilo. Ja jesam kršćanin i ponosim se time. Da jedan religiozni vođa dovodi u pitanje vjeru neke osobe je sramotno! Ja kao predsjednik neću dozvoliti da kršćanstvo bude stalno pod napadima, za razliku od ovoga što se događa pod sadašnjim predsjednikom - izjavio je Trump.









No, on se nije zaustavio na tome, već je upozorio Papu na moguće posljedice ako on glavom i bradom ne bude izabran za predsjednika SAD-a:

- Ako i kada ISIS napadne Vatikan, a poznato je da su Vatikan naveli kao svoj najveći cilj, mogu vam obećati da će Papa moliti i željeti da je Donald Trump predsjednik. Jer da ja postanem predsjednik to se ne bi dogodilo jer bi ISIS bio izbrisan za razliku od sada kad samo pričamo, a ništa ne radimo.









Papa Franjo: 'U borbi sa zika virusom kontracepcija je manje zlo!'

Papa Franjo u razgovoru s novinarima komentirao je i opasnost od zika virusa, koji je povezan sa slučajevima mikrocefalije kod novorođenčadi. Franjo je istaknuo da je korištenje kontracepcije kao oblika sprječavanja širenja virusa manje zlo te je tu situaciju usporedio s dekretom pape Pavla VI koji je dozvolio korištenje kontracepcije časnim sestrama u Africi zbog opasnosti od silovanja.

- Izbjegavanje trudnoće nije apsolutno zlo. U nekim slučajevima, kao u ovome i onom u kojem je reagirao blaženi papa Pavao VI, to je jasno. No, urgiram na liječnike da daju sve od sebe kako bi iznašli cjepivo.

Franjo je međutim dodao da je pobačaj apsolutno zlo te se o njemu ne bi smjelo razmišljati čak i ako postoji rizik da se dijete rodi s mikrocefalijom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:37