VAŽAN POSJET

Papa Franjo posjećuje Marseille u svjetlu najnovije migrantske krize u Europi

Dosad je prema vladinim podacima ove godine u Italiju stiglo blizu 130.000 migranata, što je gotovo dvostruko više nego lani

Papa Franjo

 Andreas Solaro/Afp

Papa Franjo stiže u petak u francuski lučki grad Marseille u kratki posjet koji će trajati samo 27 sati, ali će dodatno privući pozornost na kontinuiranu migracijsku krizu u Europi.

Putovanje, radi zaključnih riječi na susretu katoličke mladeži i biskupa s područja Sredozemlja, planirano je mjesecima. No, to se sada događa u svjetlu novog vala tisuća migranata prošlog tjedna na Lampedusi.

Mala južnotalijanska otočna ispostava, kamo u Europu stiže većina migranata koji se izvrgavaju opasnosti u čamcima često nepodobnim za plovidbu, bliža je sjevernoj Africi nego Siciliji.

Dosad je prema vladinim podacima ove godine u Italiju stiglo blizu 130.000 migranata, što je gotovo dvostruko više od brojke u istom razdoblju 2022.

Talijanska desničarska premijerka Giorgia Meloni rekla je da je zbog toga migracija problem za cijelu EU, a ne samo teret zemljama primateljicama kao što su Italija, Malta i Španjolska.

Dok je Franjo često govorio da migrante treba podijeliti među 27 zemalja EU-a, njegova sveukupna otvorenost prema migrantima, uključujući i to što je jednom nazvao njihovo isključivanje "skandaloznim, odvratnim i grešnim", razljutila je konzervativne političare, ne samo u Francuskoj.

"Ponaša se kao političar ili voditelj nevladine organizacije, a ne kao papa", rekao je Gilles Pennelle, generalni direktor krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje Marine Le Pen, glavnog protukandidata predsjednika Emmanuela Macrona na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima.

"Mislim da je kršćanska poruka dobrodošla na individualnoj razini, ali to (migracija) je ogroman politički problem i na političarima je da odluče hoće li prihvatiti migrante", rekao je Reutersu u telefonskom intervjuu.

Junaci i žrtve mora

Franjo je rekao da je to posjet "Marseilleu, a ne Francuskoj", a jedan od prvih događaja bit će posjet u petak navečer spomeniku junacima i žrtvama mora.

Imat će odjeke Franjina prvog posjeta kao pape - 2013. Lampedusi, gdje je odao počast migrantima koji su smrtno stradali u moru i osudio "globalizaciju ravnodušnosti".

Francuski su biskupi namjerno odabrali raznoliki lučki grad za cjelotjedni događaj "Mediteranski susreti". Grad ima dugu povijest migracija - osobito iz Europe, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike - i utjecaji tih različitih kultura još uvijek se osjećaju na njegovim ulicama.

"To je kozmopolitski grad koji nije u potpunosti prihvatio francusku republikansku ideju, gdje mnogi zadržavaju svoj dvostruko-trostruki identitet", rekao je Cesare Mattina, sociolog sa Sveučilišta Aix-Marseille, u telefonskom intervjuu za Reuters.

Marseille je rijedak francuski grad u čijem središtu još živi migrantska populacija. Zaista, bivši biskup grada volio je reći: "U Marseilleu možete obići svijet za 80 sati, a ne za 80 dana", igra riječi u naslovu romana Julesa Vernea.

Ali Marseille nije useljenička utopija. Grad ima mnogo problema koji muče većinu urbanih središta - kriminal, drogu, rasizam i ravnodušnost.

Sadašnji gradski nadbiskup, kardinal Jean Marc Aveline, Francuz rođen u Alžiru, rekao je da će se na sastancima također raspravljati o društvenim pitanjima, ekonomskim razlikama, okolišu i klimatskim promjenama.

Macron bi se trebao susresti s Papom dva puta tijekom posjeta, a očekuje se da će prisustvovati papinskoj misi u subotu, zbog čega je meta ljevičarskih kritičara koji kažu da to krši strogu odvojenost države i vjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:05