RAZGOVARALI 40 MINUTA

Papa Franjo i Blinken se sastali u Vatikanu: ‘Ovo je za mene bila velika čast‘

Nejasno je jesu li se dotakli političkih pitanja koja izazivaju podjele među američkim katolicima
 -/VATICAN MEDIA/AFP

Papa i američki državni tajnik razmijenili su darove i razgovarali u ponedjeljak, ali je nejasno jesu li se dotakli političkih pitanja koja izazivaju podjele među američkim katolicima.

Blinken i Papa razgovarali su oko 40 minuta, objavio je Vatikan.

Neke od tema razgovora bile su klimatske promjene, migracije, krijumčarenje ljudi i sl., navodi State Department. Prošloga puta kada je američki državni tajnik došao u Vatikan Papa ga nije primio. Naime, Papa je tada kazao da bi se prijem državnog tajnika Mikea Pompea mogao protumačiti kao uplitanje u nadolazeće američke izbore.

"Na osobnoj razini je ovo za mene bila velika čast", kazao je Blinken novinarima nakon sastanka.

"Susret je bio izuzetno srdačan i vrlo širok. Pokrili smo brojne teme", dodao je.

Blinken, kojega suradnici opisuju kao sekularnog Židova, kazao da ga je "jako zadovoljilo" Papino djelovanje po pitanju pandemije i izbjeglica, dodavši da je zahvalan što se nije morao upuštati u američku unutarnju politiku.

Time je izbjegao pitanja o odluci Biskupske konferencije SAD-a, koja otvara vrata zabrani pričešćivanja političarima koji podržavaju pravo na pobačaju, pa tako i Bidenu.

Prije susreta s Papom Blinken je posjetio Sikstinsku kapelu.

"Spiritualna atmosfera, božanska umjetnost i impresivna arhitektura ostavili su me bez teksta. Istinski zapanjujuće", objavio je kasnije Blinken na Twitteru.

Blinken je na jednotjednoj turneji, u sklopu koje je posjetio Berlin, Pariz, Rim i Bari. U ponedjeljak je u Rimu sudjelovao na sastanku globalne koalicije od 80 država koja se bori protiv tzv. Islamske države, pri čemu je sada pažnja usmjerena na nove nje obuhvatila Berlin, Pariz, Rim i Bari u Italiji.

U ponedjeljak je u Rimu prisustvovao sastanku globalne koalicije od 80 država koji se bori protiv takozvane Islamske države, koja pokušava steći nova uporišta u Africi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:45