JOŠ UVIJEK NESLUŽBENO

Pao europski temperaturni rekord! Na Siciliji izmjerili vrtoglavih 48,8 Celzijevih stupnjeva

Svjetska meteorološka organizacija najvišom temperaturom izmjerenom u Europi smatra 48 °C koji su 1977. izmjereni u Ateni
Talijanski vatrogasci gase požar koji bjesni pored Palerma na Siciliji
 STRINGER/Vigili del Fuoco/AFP

Pored grada Sirakuze na talijanskom otoku Siciliji u srijedu je zabilježena temperatura od 48,8 stupnjeva Celzija - neslužbeni novi rekord za Italiju, ali i čitavu Europu, javlja France 24.

Državni hidrometeorološki zavod Italije mjerenje, naime, tek treba potvrditi pa se temperatura od 48,5 stupnjeva Celzija koja je 1999. godine izmjerena također na Siciliji još uvijek službeno vodi kao najviša ikad izmjerena u Italiji.

Temperatura od 48,8 °C izmjerena je u 13:14 sati na mjernoj stanici Informativnog hidrometeorološkog servisa Sicilije (SIAS) koja se nalazi nedaleko od Sirakuze.

SIAS na svojoj Facebook stranici navodi da je to najviša temperatura koju je taj servis zabilježio od svoga osnutka 2002. godine, odnosno trenutka kada je postavljenja njegova mreža stanica za mjerenje temperature.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) najvišom temperaturom ikad izmjerenom u Europi smatra 48 stupnjeva Celzija koji su 10. srpnja 1977. godine izmjereni u Ateni. WMO navodi da je toga dana ta temperatura izmjerena i u Ateni i Eleusini, predgrađu Atene koje je od nje udaljeno 18 kilometara.

Visoka temperatura zabilježena na Siciliji pripisuje se učinku anticiklone koja je se u srijedu nadvila nad dijelom Italije, a koja je prozvana "Luciferom". Prognoziralo se da će anticiklona žive u termometrima na jugu Italije dotjerati do između 39 i 42 stupnjeva Celzija te da će nakon toga Lucifer krenuti ka sjeveru zemlje i u središnje talijanske regije Toskanu i Lacij donijeti temperature od 40 stupnjeva Celzija.

Vrućine koje su pogodile Siciliju i regiju Kalabriju tijekom ljeta brinu mnoge jer mogu pospješiti širenje požara. Vatrogasci su u srijedu rekli da su tijekom proteklih 12 sati na tom području imali 300 intervencija.

Južni dio Europe ovog je ljeta svjedočio velikim vrućinama i opasnima požarima koji se pripisuju klimatskim promjenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:43