TAJNA POŠILJKA?

Panika u vrhu ruske tajne službe: ‘Pogledajte na čemu Kijev radi! Gdje je Europa? Gdje su Ujedinjeni narodi?!‘

Sergej Nariškin smatra kako Ukrajinci namjeravaju kombinirati radioaktivni materijal s konvencionalnim eksplozivom

Ilustrativna fotografija

 Lev Fedoseyev/Tass/Profimedia/Lev Fedoseyev/tass/profimedia

Jedan od vodećih ruskih obavještajaca rekao je u ponedjeljak kako se nada da će UN-ova nadzorna agencija za nuklearnu energiju i Europska unija provjeriti ukrajinsku nuklearnu aktivnost koja bi mogla signalizirati da Kijev radi na stvaranju "prljave bombe".

Sergej Nariškin, čelnik ruske vanjske obavještajne službe SVR, nije svoje navode podupro konkretnim dokazima.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju, UN-ova nadzorna agencija, odbacila je Nariškinovu izjavu, rekavši kako se prate sva kretanja nuklearnog materijala.

Ukrajinsko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na komentar. Kijev je u prošlosti rekao da nuklearnoj energiji pristupa vrlo ozbiljno, dok Rusiju optužuje za neodgovornost kad se radi o kontroli nuklearne elektrane Zaporižja na jugu Ukrajine.

Nariškin je rekao kako njegova služba ima informacije o tome da je određena količina "ozračenog goriva" tajno poslana iz nuklearne elektrane Rivine na zapadu Ukrajine kako bi se dostavila u postrojenja za skladištenje ozračenog goriva u Černobilu.

Rekao je kako je to postupanje, koje Reuters nije uspio nezavisno potvrditi, sumnjivo i da se može objasniti samo time da Kijev namjerava stvoriti "prljavu bombu", kombinirajući radioaktivni materijal s konvencionalnim eksplozivom.

U priopćenju IAEA-e izviješteno je ovaj mjesec o transferu ozračenog goriva iz Rivina u Černobil te su te kretnje uzete u obzir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 00:24