NEGATIVNA BILANCA

Panika u Vatikanu, nova Franjina revolucija mnoge će ‘opaliti‘ po džepu: ‘Nije to komunizam‘

I Sveta Stolica mora se nositi s težinom aktualnoga ekonomskog konteksta

Papa Franjo

 Vatican Media/Hans Lucas Via Afp

Poglavar Katoličke crkve papa Frane naprasno je uveo tržišnu revoluciju u stambenu politiku Svete Stolice: ubuduće će i kardinali zaposleni u Rimskoj kuriji, prefekti odnosno predsjednici, tajnici, podtajnici odnosno ravnatelji u dikasterijima, te auditori u Sudištu Rimskog kotača, a i s njima izjednačeni dužnosnici, morati plaćati stanove po tržišnim cijenama – javlja portal Vatican News u vlasništvu Svete Stolice. Rimski Il Messaggero tvrdi danas da je ta najava „posijala paniku“ na vatikanskoj obali Tibra. Iako se ne odnosi na ugovore koji su sada na snazi, ali samo dok ne isteknu.

Papa je odlučio tako na sastanku 13 veljače s novim prefektom Tajništva za ekonomiju Maximinom Caballerom Ledom, eda bi se Sveta Stolica mogla „nositi s težinom aktualnoga ekonomskog konteksta“, precizira portal Vatican News.

U Vatikanu plaće kardinala i inih kurijalnih dužnosnika nisu visoke, ali oni mogu računati na neke beneficije, na primjer na kupovinu goriva, hrane i potrepština unutar Države Vatikanskoga Grada, gdje nema poreza na dodanu vrijednost. Ipak. daleko najvažnija beneficija bila je stanovanje besplatno za kardinale i monsinjore, te po veoma povlaštenim cijenama za one dužnosnike i namještenike za koje je bilo praktičnije da stanuju u Vatikanu ili blizu njega, i s obiteljima, u zgradama u vlasništvu Svete Stolice, kojima upravlja Uprava imutka Apostolske Stolice (APSA).

Nemali prihodi

Ta Uprava ostvaruje nemale prihode iznajmljujući i mnogima drugima prostor u svojim nekretninama, stambeni i osobito poslovni. Prema odredbama donesenima lani, APSA bi morala preuzeti gospodarenje i imutkom pojedinih dikasterija, a neki među njima imaju više nekretnina i ine imovine koja može rentirati, osobito Dikasterij za evangelizaciju naroda (nekadašnja Propaganda fide).

Napokon, Papa je 23 veljače 2023 objavio motu proprio „Nativno pravo“ u kojemu je naglasio da je sva imovina kurijalnih institucija i ustanova povezanih sa Svetom Stolicom – javna, zajednička crkvena imovina, da to nije privatan imutak nijednog dikasterija, nijedne uprave i tako dalje. Sva ta dobra, piše Papa, imaju „univerzalnu namjenu“: da „Apostolskoj Stolici omogući djelovanje u povijesti, u vremenu i prostoru, u svrhe prikladne Crkvi i s neovisnošću nužnom za obavljanje njezine misije“. Stoga imovinu tijela Svete Stolice „stječu i koriste ne za same sebe, kao što čini privatni vlasnik, nego u ime i s autoritetom Rimskog Prvosvećenika, radi provođenja njihovih institucionalnih ciljeva, podjednako javnih, dakle za zajedničko dobro i u službi univerzalne Crkve.“

Vatikanske bilance u negativi

To bi trebalo biti jasno i iz samog Zakonika kanonskog prava, koji je donio sv. Ivan Pavao II, ali je ipak papa Frane našao shodnim i nužnim naglasiti da ništa tu nije privatno vlasništvo i da je svemu tome namjena potpomoći evangelizatorsku funkciju Katoličke crkve, u skladu s Apostolskom konstitucijom Praedicate evangelium.

Izvješćujući o tome rimski Il Messaggero nedavno je podsjetio da je nekoliko godina ranije, u homiliji za svetkovinu Božanskog milosrđa, Papa citirao Djela apostolska, naglasivši da u doba prvih kršćanskih zajednica „nijedan od njih nije svojim zvao ništa od onoga što je imao, nego im sve bijaše zajedničko“, dodavši da „to nije komunizam, nego kršćanstvo u čistom stanju“.

Pa ako je sve zajedničko, u funkciji evangelizacije, onda je valjda red da i sve obaveze budu ravnopravno podijeljene, uključujući i one novčane. Utoliko više što su vatikanske bilance opet u negativi. Potrebno je dohodovnu stranu izjednačiti s rashodnom. Lani su zato dužnosnicima linearno srezane plaće. Sada ostaju bez besplatnog stanovanja. I eto potresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:21