CURE SNIMKE

Panika, strah i evakuacije nakon snažnog potresa na Filipinima, ali sada je konačno stigla dobra vijest

Japanska televizijska kuća NHK rekla je da se očekuje da će valovi visoki do jednog metra (3 stope) doći do zapadne obale Japana

Obala Filipina

 Twitter/

NOVO 19.30 - Američki sustav upozorenja na tsunami prvo je objavio da bi u filipinsku obalu moglu udariti valovi koji su za tri metra veći od uobičajene razine, a onda poslao ipak umirujuću poruku.

- Na temelju svih dostupnih podataka ... opasnost od tsunamija od ovog potresa sada je prošla - rečeno je.


NOVO 18.15 - U nekim obalnim dijelovima Filipina more se povuklo. Procurile su i prve snimke.


17.15 - Sa Filipina stižu prve snimke šteta nakon razornog potresa, a u tijeku su i evakuacije nakon uzbune za tsunami. Lokalni mediji navode da ljudi bježe prema brdima, a filipinski institut za seizmologiju objavio je da je situacija izrazito ozbiljna.

- Na temelju podataka koje imamo, očekuje se će valovi doseći visinu od jednog metra iznad normalne plime i oseke, a upozoravamo da u zatvorenim zaljevima i tjesnacima mogu biti i veći. Očekuje se razorni tsunami s visinama valova opasnim po život - stoji u priopćenju Instituta.


Potres magnitude 7,6 pogodio je Filipine, priopćio je Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC), na dubini od 63 km, a očekuje se da će tsunami uskoro pogoditi Filipine i Japan.

Filipinska seizmološka agencija rekla je da bi valovi mogli pogoditi Filipine do ponoći po lokalnom vremenu (17 sati po našem) i mogli bi trajati satima.

Japanska televizijska kuća NHK rekla je da se očekuje da će valovi visoki do jednog metra (3 stope) doći do zapadne obale Japana malo kasnije - do 1:30 ujutro u nedjelju (17:30).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:11