KOORDINIRANI NAPADI?

Panika među Rusima i kolaboracionistima, u par sati ubijeno petero dužnosnika: ‘Rade obavještajci, HIMARS...‘

Samo u petak izvedeno je više napada i ubijeno pet lokalnih dužnosnika na okupiranim ukrajinskim područjima, Kijev odbacujue odgovornost

Napad u Ukrajini/Ilustracija

 David Peinado/Zuma Press/Profimedia/David Peinado/Zuma Press/Profimedia

U petak je najmanje pet ruskih dužnosnika ubijeno na teritorijima pod ruskom okupacijom u Ukrajini, regijama stotinama kilometara udaljenima jednih od drugih - u Lugansku, Hersonu i Berdjansku. Separatističke vlasti koje podržava Rusija smatraju Kijev odgovornim za ove smrti, dok Ukrajina sa svoje strane nije preuzela odgovornost ili nije komentirala ove napade.

Rusija, pak, optužuje Ukrajinu za izvođenje ciljanih napada u Hersonu i na području Luganska protiv lokalnih dužnosnika koji surađuju s Moskvom.

Najmanje pet projektila iz moćnog višecijevnog raketnog sustava HIMARS pogodilo je zgradu središnje uprave u Hersonu, koju su ruske trupe okupirale u ožujku nakon što su došle s Krima. Video snimka s mjesta događaja pokazuje dim kako izlazi iz kompleksa i ruševina, prenosi The Guardian.

Na drugom kraju zemlje, u istočnom gradu Lugansku, proruski tužitelj i njegova zamjenica poginuli su kada je njihov ured dignut u zrak. Uzrok eksplozije nije bio odmah poznat.

Ruska novinska agencija Itar-Tass objavila je da je Sergej Gorenko, glavni tužitelj samoproglašene Narodne Republike Lugansk, marionetskog režima koji je Rusija uspostavila 2014. godine, preminuo na mjestu nesreće.

Viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Mihajlo Podoljak, kaže da Ukrajina ne stoji iza misteriozne eksplozije u Lugansku te je sugerirao da se radi o unutarnjim mafijaškim obračunima ili se radi o pokušaju da se riješe svjedoka.

"Uklanjanje tzv. ‘glavnog tužitelja ‘LNR‘ i njegovog zamjenika treba smatrati obračunima lokalnih organiziranih kriminalnih skupina koje nisu mogle podijeliti opljačkanu imovinu prije bijega velikih razmjera", objavio je Podoljak na Twitteru. "Ili se radi o uklanjanju svjedoka ratnih zločina od strane Ruske Federacije. Istraga će pokazati…", dodao je.

Uznemirenost među kolaboracionistima

Ukrajinski gradonačelnik okupiranog Melitopolja, Ivan Fedorov, kaže da su u petak viđene eksplozije viđene u tom južnom gradu. "Nadam se da su ruski fašisti pretrpjeli gubitke, u ljudstvu i tehnici. Čekam dobre vijesti od oružanih snaga Ukrajine", rekao je. Bilo je i nepotvrđenih izvješća iz Berdjanska da su Oleg Bojko, zamjenik šefa uprave ovog lučkog grada, i njegova supruga Ljudmila, koja je bila na čelu komisije za pripremu referenduma o priključenju Zaporiške pokrajine Rusiji, ubijeni u svojoj garaži u noći na petak.

Ovi naizgled koordinirani napadi vjerojatno će uznemiriti lokalne kolaboracioniste diljem Ukrajine. Kremlj je planirao organizirati referendume o priključenju Rusiji u Hersonu i susjednoj regiji Zaporižje, kao i u Donjecku i Lugansku, koje Kremlj djelomično kontrolira već osam godina.

Ipak, te aktivnosti, kojima bi se okupirana područja pripojila Rusiji, odbačene su kao rezultat vojnih poraza ruskih snaga u ukrajinskim protuofenzivama. Ukrajinske oružane snage ponovno su zauzele gotovo cijelu regiju Harkiva u zapanjujućoj protuofenzivi. Napredovali su blizu granice Luganske regije, koju je Rusija potpuno okupirala u lipnju. Razorene ruske jedinice očajnički grade novu obranu u iščekivanju daljnjeg ukrajinskog prodora.

U međuvremenu su uočene kolone automobila na ruskoj granici u kojima su neki od onih koji su strahovali da će biti optuženi za suradnju s okupacijskim snagama, napustili Ukrajinu. Više njih se žalilo da su okupacijske ruske snage obećale "zauvijek" ostati u gradovima kao što su Izjum i Kupjansk, što je obećanje koje se zasad nije ispunilo.

Raketni napad na Herson dogodio se u trenucima kada su se proruski čelnici okupatorskih uprava u regiji Herson sastali unutar glavne gradske zgrade vlade i suda. Među sudionicima su bili vojno-civilni predstavnici sela i gradova koje je ‘blagoslovio‘ Kremlj.

Čini se, kako navodi Guardian, da je napad rezultat preciznog rada obavještajne službe u kombinaciji s razornim raketama HIMARS dugog dometa koje je isporučio SAD, a koje pogađaju metu s točnošću do unutar četiri metra.

Također, strah među kolaboracionistima i Rusima siju i tzv. ukrajinski partizani, koje se smatra odgovornim za niz napada i atentata na ruske ili proruske lokalne dužnosnike na okupiranim područjima.

Ukrajinska vojska bez komentara

Ekaterina Gubareva, zamjenica čelnika gradskog vijeća Hersona, pod ruskom kontrolom, izjavila je kako u početku "nije shvatila" što se dogodilo. "Bilo je dima i zvonilo mi je u ušima. Pribrala sam se kad me netko izvukao. Mladić me izvukao iz ruševina. Živa sam i vratila se na posao. Popisujemo naše osoblje", navela je ona u objavi na Telegramu.

Gubareva je, za ono što je nazvala "teroristički napad" usred bijela dana, okrivila ukrajinske "bandite". Vozač jednog dužnosnika je poginuo, dodala je, dok je još jedna osoba ozlijeđena.

Šef regionalne administracije Hersona, Ukrajinac Volodimir Saldo, otrovan je prošlog mjeseca, a nepoznato je tko za to odgovoran. On je prebačen u kliniku u Moskvi i prema nekim informacijama, navodno je tamo umro prošlog tjedna. Naime, njegov zamjenik, Kiril Stremousov, tvrdio je da je Saldo preminuo, ali je naknadno izbrisao tu objavu.

Upravo Stremousov, bivši novinar poznat po svojim ekstremno desnim stavovima, možda je bio meta udara projektila HIMARS u petak. On je nedavno ustvrdio da je situacija u Hersonu pod kontrolom u video snimci koja je geolocirana na jedan hotel u Rusiji.

Ukrajinska vojska, pak, odbila je komentirati eksplozije. Natalija Humenjuk, glasnogovornica ukrajinskog operativnog zapovjedništva jug, rekla je da Kijev želi izbjeći "informacijski kaos". "Sreća voli tišinu", dodala je. Kaže da se ukrajinska ofenziva da povrati regiju Herson nastavlja. Ruske snage se, navodi, "držale podalje" i ukopale su se iza "armirano-betonskih konstrukcija", a ukrajinske položaje napadale su topničkom paljbom, rekla je Humenjuk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:35