NOVO DOBA

Palestinski imigrant postat će novi gradonačelnik Berlina?

Raed Saleh jedan je od najpopularnijih političara u Berlinu, iza kojeg stoje uspješni stambeni projekti

Sve je više znakova da bi Berlin na sljedećim lokalnim izborima, koji se predviđaju za dvije godine, mogao postati poseban po još nečemu: naime, gradski bi čelnik prvi put u povijesti mogao postati imigrant, osoba koja nije rođena u Berlinu, niti u Njemačkoj. Riječ je o Raedu Salehu, rođenom 1977. na prostoru današnje Palestinske samouprave, u Sebastiji na Zapadnoj obali.

Raed Saleh je 1995. godine pristupio SPD-u i ondje izuzetno brzo napredovao te ušao i u berlinsku gradsku skupštinu i postao predsjednik berlinskog SPD-a. No,taj put nije bio lak; nailazio je na velike prepreke. Bilo je i napada na njega koji su graničili s rasizmom, pa se u kuloarima pričalo da će se, ako Saleh pobijedi, morati u zgradi razvući tepisi za molitvu.

Kada je u berlinskom SPD-u počela neformalna kampanja kako bi se pronašao najbolji mogući kandidat za izbore i Berlin ostao utvrdom socijalodemokrata, u prvi plan je iskočio Saleh (37), koji se dokazao na nizu projekata i jedan je od najpopularnijih SPD-ovih ljudi u Berlinu. Ima veliku prednost jer je gotovo sigurno da će on dobiti glasove izuzetno velike imigrantske zajednice koja dolazi iz muslimanskog svijeta, prije svega Turaka, Arapa i Bošnjaka.

A nije isključeno da bi mogao biti prihvatljiv i drugim imigrantskim skupinama. Naime, procjenjuje se da sada u Berlinu živi oko 30 posto osoba stranih korijena. A ako bude kandidiran i pobijedi na sljedećim izborima, buduće biračko tijelo moglo bi mu biti sklono. Naime, već sada 50 posto djece i tinejdžera u Berlinu ima imigrantske korijene.

Pekao pomfrit pa postao menadžer

Otac Raeda Saleha preselio se s cijelom obitelji u Berlin i ondje zaposlio kao pekar, dok je majka kod kuće skrbila za brojnu obitelj.

Živjeli su u kvartu Spandau, okruženi brojnim drugim imigrantima, i sam Raed ističe da je djetinjstvo bitno utjecalo na njegovo političko profiliranje.

Vrlo rano počinje raditi u Burger Kingu kao pomoćna radna snaga - pekao je pomfrit - da bi munjevito napredovao i na kraju postao i jedan od menadžera u tvrtki koja je držala franšizu za taj lanac brze hrane. Usporedo se školovao, ali su izazovi poslovnog okruženja utjecali na to da je srednju školu završio naknadno, a potom je upisao medicinski fakultet koju nikad nije završio: naime, iz poslovnog je svijeta prešao u politički i doživio procvat.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 15:58