REAKCIJA MAHMUDA ABASA

Palestinski čelnik: ‘Izrael je u potpunosti odgovoran za ubojstvo novinarke Al Jazeere‘

‘Odbijamo zajedničku istragu s izraelskim okupacijskim vlastima jer su one počinile zločin i ne vjerujemo im‘

Pogreb novinarke Širin Abu Akleh

 Abbas Momani/AFP

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je u četvrtak da su izraelske vlasti "u potpunosti odgovorne" za ubojstvo novinarke Al Jazeere, Širin Abu Akleh.

"Odbijamo zajedničku istragu s izraelskim okupacijskim vlastima jer su one počinile zločin i ne vjerujemo im", rekao je Abas tijekom službene komemoracije za Abu Akleh u Ramali.

Dodao je da će se palestinske vlasti obratiti "odmah Međunarodnom kaznenom sudu kako bi se ušlo u trag počiniteljima".

Izrael je rekao da pokreće istragu kako bi pokušao utvrditi tko ju je ubio, tvrdeći da je palestinski naoružani napadač možda ispalio smrtonosni hitac tijekom sukoba u Dženinu.

Širin Abu Akleh je među najpoznatijim novinarima panarapske televizije Al Jazeere, a ustrijeljena je u srijedu ujutro dok je izvještavala o raciji izraelske vojske u sektoru okupirane Zapadne obale.

Pritom je ranjen drugi reporter, Ali Samodi.

Al Jazeera je optužila izraelske snaga da su "hotimice" i "hladnokrvno" ubile novinarsku zvijezdu, koja je pogođena metkom u glavu.

Međutim, izraelski premijer Naftali Bennett rekao je da je ona "vjerojatno" ubijena hicima koje su ispalili palestinski borci u sukobu u logoru Dženin gdje su se proteklih tjedana intenzivirale racije i nasilje se pojačalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:54