SVE VEĆA NAPETOST

Palestinci vandalizirali Josipov grob, izraelski premijer: ‘Domoći ćemo se izgrednika‘

Grobnica se nalazi na Zapadnoj obali, koja je pod kontrolom Palestinaca i Izraelci je smiju posjetiti samo uz posebno dopuštenje

Ilustracija

 Abbas Momani/AFP

Grupa Palestinaca tijekom vikenda je navodno vandalizirala Josipov grob, mjesto na Zapadnoj obali koje je sveto za židove, kršćane i muslimane, izazvavši gnjev izraelskih dužnosnika usred sve većih napetosti u regiji.

U videozapisu koji je podijelio Times of Israel, vidi se skupina od stotinjak muškaraca kako oštećuje Josipov grob, koji je jedna od ključnih figura u tekstovima svih triju religija i izravni Abrahamov potomak.

Izraelski dužnosnici obećali su da će brzo popraviti štetu.

Grobnica se nalazi na Zapadnoj obali, koja je pod kontrolom Palestinaca i Izraelci je smiju posjetiti samo uz posebno dopuštenje.

Incident se dogodio tjedan dana nakon početka muslimanskoga svetog mjeseca Ramazana i neposredno prije židovske Pashe.

Istodobno se napetosti u Izraelu povećavaju, osobito nakon nedavnog niza palestinskih napada u kojima je smrtno stradalo najmanje 14 ljudi.

"Napad na sveta mjesta napad je na srce naroda. Palestinci koji su opustošili Josipov grob žele posijati sjeme uništenja", stoji u tvitu izraelskog ministra vanjskih poslova Yaira Lapida.

"Ovo je ozbiljna šteta, ne samo zato jer je počinjena fizički na grobu, već se radi i o napadu na duboke osjećaje židovskog naroda."

Premijer Naftali Bennett obećao je brzu reakciju.

"Nećemo ignorirati takav napad na mjesto koje je za nas sveto i to uoči Pashe. Domoći ćemo se izgrednika. I naravno, kao i uvijek pobrinut ćemo se da obnovimo ono što su oni uništili", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:19