ZLOČIN I KAZNA

Pala konačna odluka: Najpoznatija ISIS-ova nevjesta ne smije kući, ostaje zatočena u Siriji!

Imala je 15 godina kad je s dvjema prijateljicama otputovala u Siriju kako bi podržala tzv. Islamsku državu

Shamima Begum

 Andrew Drury/ Magnus News/Sipa Press/Profimedia/Andrew Drury/ Magnus News/sipa Press/profimedia

Prizivni sud Ujedinjenog Kraljevstva donio je odluku da je Shamima Begum zakonito lišena britanskog državljanstva. To znači da djevojka ostaje u Siriji bez šanse da se vrati u UK, piše BBC.

Begum je jedna od tri učenice iz istočnog Londona koje su 2015. otputovale u Siriju kako bi podržale tzv. Islamsku državu.

Imala je 15 godina kad je otišla zajedno sa svojim prijateljicama Kadizom Sultanom i Amirom Abase. Pretpostavlja se da je Kadiza poginula kada je kuća u kojoj je bila dignuta u zrak, a Amirina sudbina nije poznata.

Begum je rođena u Ujedinjenom Kraljevstvu od roditelja bangladeškog podrijetla, no nema državljanstvo te zemlje. Britansko joj je državljanstvo oduzeto 2019. zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti. Begum je tad imala 19 godina i u devetom je mjesecu trudnoće pronađena u sirijskom izbjegličkom kampu. Beba je kasnije umrla od upale pluća.

Begum se tada se žalila na presudu i rekla da se želi vratiti u Britaniju.

Begum je živjela pod vlašću IS-a više od tri godine. Udala se za nizozemskog pripadnika IS-a, koji se trenutno nalazi u kurdskom zatvoru, a živjela je u Raqqi, nekad glavnom uporištu IS-a. Ukupno je rodila troje djece, no sva su umrla.

Begum je rekla da je, kad se pridružila IS-u, znala da je to zabranjena organizacija. Također je rekla da se srami što se pridružila terorističkoj grupi i da žali zbog toga.

Na saslušanju Posebnog imigracijskog povjerenstva za žalbe 2022., vladini odvjetnici rekli su da je Shamima Begum točno znala što radi kad se pridružila IS-u.

Njezini odvjetnici tvrdili su da je prebačena u Siriju radi seksualnog iskorištavanja te treba uzeti u obzir njezinu dob u to vrijeme - a imala je samo 15 godina. Ali odvjetnici Ministarstva unutarnjih poslova nisu se s time složili.

‘Služba sigurnosti (MI5) procijenila je da je otputovala dobrovoljno i da se morala prilično potruditi da se poveže s ISIL-om (drugi naziv za IS, što znači ‘Islamska država u Iraku i Levantu‘).

‘Naša je procjena da je to učinila otvorenih očiju. Ideologija ISIL-a i njihova beskompromisna brutalnost bili su naširoko popraćeni u medijima.‘

Begum je optužena da predstavlja prijetnju sigurnosti nacije jer je podržavala zabranjenu terorističku organizaciju.

Ministrica unutarnjih poslova zaključila je da je 2019. još uvijek bila na strani skupine i da je samo nastojala napustiti Siriju jer se njezin barbarski režim rušio.

Drugi detalji procesa protiv Begum ostali su tajna jer zakon dopušta vladi da zaštiti način na koji sigurnosne službe Ujedinjenog Kraljevstva prikupljaju obavještajne podatke, primjerice od doušnika ili presretanjem telefonskih komunikacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 12:38