ODLUČUJUĆA FAZA

Pala je tzv. neprobojna ruska linija obrane, ali Ukrajinci sada imaju golemi problem!

Ukrajinska vojska tvrdi da je pronašla pukotinu u Surovikinovoj liniji obrane u Zaporižji

Mobilizacija u Rusiji (arhivska fotografija)

 Arkady Budnitsky/Anadolu Agency Via AFP

Britanske obavještajne službe pišu u najnovijem izvješću da Rusija žestoko utvrdila pristup Kerčkom mostu, strateški važnom mostovnom putu od ruskog kopna do poluotoka Krima. Ruske snage, potvrđuju satelitske snimke, potopile su niz brodova oko mosta, pišu Britanci.

Na južnom dijelu, potopljena plovila nalaze se na udaljenosti od 160 metara. To je samo jedna od mjera predostrožnosti od napada ukrajinskih podvodnih dronova i drugih diverzantskih skupina na most, koji je, osim simbolički, važan i kao logistička i komunikacijska spona s Rusijom. D druge strane, u oblastima Zaporižja i Herson, ukrajinske snage, u posljednjem naletu prije jeseni, pokušavaju probiti snažno utvrđene ruske položaje i prekinuti kopnenu vezu poluotoka s Rusijom.

Selo Verbove

Na tzv. Surovikinovoj liniji obrane, nazvanoj po ruskom generalu koji je u međuvremenu smijenjen, za koju Rusi tvrde da je neprobojna, tjednima se vode teške borbe.

Ukrajinska vojska sada tvrdi da je probila "prvu liniju" ruskih uporišta u regiji Zaporižja, što je znak da se Kijev približava moskovskoj rovovskoj zoni ukopanoj na južnoj granici s okupiranim teritorijem. George Barros, analitičar pri Institutu za proučavanje rata, podijelio je geolokaciju ukrajinskih snaga izvan sela Verbove - ali je upozorio kako one ne znače da je vojska probila liniju obrane Surovikin. - Treba nam još dokaza, poručio je.

Portal na ruskom Meduza također je javljao da izgleda da se između sela Robotine i Verbove pojavila pukotina u ruskim obrambenim redovima. Selo Robotine ukrajinska vojska oslobodila je prošlog tjedna, dok Verbove i dalje drže Rusi.

Čini se da ruske snage nisu više dovoljne da održe liniju na tom području, također navodi Meduza. Riječ je o najslabijoj točki dobro utvrđenih ruskih obrambenih linija.

Da je rusko zapovjedništvo svjesno opasnosti od proboja ukrajinske vojske, pokazuje to što su značajne ruske rezervne snage poslane na šire područje bojišnice. Značajan dio rezervnih snaga Južne operativne grupe ruske vojske već je poslan na ratište, dok bi druge rezervne postrojbe trebale biti poslane iz sastava ostalih operativnih grupa.

U idućim tjednima očekuje se da će situacija na području trokuta Robotine - Verbove - Novoprokopivka u velikoj mjeri odrediti ishod cijele ljetne ofenzive. Zasad ukrajinska vojska zadržava inicijativu, zahvaljujući uvođenju nekoliko novih brigada na bojište od kraja srpnja i početka kolovoza. No, Ukrajinci se suočavaju s problemom što su iskoristili gotovo sve svoje rezerve u ljudstvu, dok su Rusi tek počeli slati svježe postrojbe na bojišnicu.

Pobili ih 150?

Rusi su objavili da su u jednom napadu pobili 150 ukrajinskih vojnika koji su sudjelovali u ukrajinskoj protuofenzivi. Međutim, ukrajinska strana tvrdi da je uspjela u proboju, na dijelu u oblasti Zaporižje.

To im otvara put prema strateški važnom gradu Melitopolju i dalje prema Krimu. U svojoj analizi, Financial Times piše da traje teški rat iscrpljivanjem i da je ukrajinska strana u težoj poziciji po pitanju ljudstva. U posljednjem izvještaju Instituta za proučavanje rata (ISW) navodi se izjava generala Serhija Baranova, koji je rekao da su ukrajinske snage postale ravnopravne u protuartiljerijskim sposobnostima s ruskim snagama. Baranov je izjavio da topnički sustavi NATO-a s dometima od 30 do 40 km omogućuju ukrajinskim snagama da unište ruske topničke sustave i prisile ih da pomaknu svoje topništvo dalje od prve crte.

Prirodne prepreke

Surovikinova linija obrane prolazi kroz Zaporišku i Donecku oblast. Obuhvaća utvrđenja i rovove ukupne dužine od više tisuća kilometara. Rusi su se posebno potrudili oko mjesta Mihajlivka, Tokmak i Bilmak. Prva dva su na mogućem pravcu napredovanja Ukrajinaca prema Melitopolju, a treće prema Mariupolju. Minska polja su prva crta obrane, nakon toga su zmajevi zubi, pa potom protutenkovski rovovi. Tek nakon toga su prvi rovovi s vojnicima, pa onda druga crta obrane s rovovima za vojnike. Iza toga je artiljerija. Tu su i prirodne prepreke kao što su rijeke, jezera, šumarci...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 00:55