MASOVNA PROIZVODNJA

Pakao tek slijedi: ‘Mogu razoriti bilo koji europski grad. Zapadni svijet nema pojma što se događa‘

Rusija je započela masovnu proizvodnju razornih bombi od tri tone

Sergej Šojgu u obilasku pogona u kojem se proizvode bombe ‘FAB 3000‘

 Screenshot X/

Novo rusko oružje narušilo je ravnotežu na prvim crtama bojišnice u Ukrajini. Ruske snage počele su koristiti jaku bombu, koja je desetkovala ukrajinsku obranu, pisao je prije nekih desetak dana CNN. Riječ je o moderniziranoj verziji stare sovjetske bombe FAB-1500, u navođeni projektil koji može napraviti krater širok 15 metara.

Projektil težak 1,5 tona, od čega gotovo polovinu čini eksploziv, lansiraju borbeni avioni na udaljenosti od 60 do 70 kilometara, a to je izvan dometa ukrajinske protuzračne obrane. S tim bombama ruske snage su u Donjecku gađale termoelektrane, tvornice i nebodere, kao i mjesta s kojih Ukrajinci koordiniraju svoju obranu, nastavljajući s taktikom uništavanja teritorija prije vojnog zauzimanja.

FAB-1500 usmjerava se prema meti pomoću sustava za navođenje i krilaca. Jedan vojnik iz ukrajinske 46. brigade, koji se bori pored Krasnohorivka u Donjecku, rekao je za CNN da su ih Rusi ranije gađali samo topništvom. Sada su počeli intenzivnije koristiti zračne snage, posebno FAB-1500.

- Zašto koriste FAB-1500? Jer je šteta koja time nastaje vrlo ozbiljna. Ako preživiš, zagarantirano ćeš imati kontuziju - kaže on. Korištenje tako snažne bombe dramatično mijenja situaciju na ratištu.

- To stavlja veliki pritisak na moral vojnika. Ne mogu svi naši momci to izdržati. Dosad su više-manje navikli na FAB-500, ali FAB-1500 je pakao - ističe vojnik.

Korištenje FAB bombi bilo je ključni element u ruskoj ofenzivi na području Donjecka, posebno u uništavanju ukrajinske obrane u i oko Avdiivke, koja je pala u veljači. Uoči i tijekom bitke za Avdiivku stotine zračnih bombi lansirano je u roku od nekoliko dana, samo u 48 sati korišteno ih je 250, rekao je za CNN Jurij Ihnat, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga.

Kako je danas priopćilo rusko ministarstvo obrane, Rusija je započela masovnu proizvodnju bombi od tri tone eksploziva koje planira koristiti u Ukrajini. Dodaju da je proizvodnja zračnih bombi FAB-3000 počela u veljači.

FAB-3000 teži 3000 kg, a riječ je o zračnoj bombi opće namjene koja se koristi za uništavanje utvrđenih vojnih i industrijskih objekata i skloništa.

Ministar obrane Sergej Šojgu posjetio je poduzeća vojno-industrijskog kompleksa u oblasti Nižnji Novgorod i sam se uvjerio u proizvodni proces, prenose RIA Novosti.

- Dok je Zapad zauzet govorenjem Putinu što sve neće napraviti, Rusija je upravo krenula u masovnu proizvodnju klizećih bombi od 3000 kilograma koje mogu razoriti bilo koji europski grad. Zapadni svijet naprosto nema pojma što se događa, objavio je na X-u ‘Jay in Kyiv‘, Amerikanac koji živi u glavnom gradu Ukrajine.

Podsjetimo, ruski vojni blogeri počeli su govoriti o moderniziranoj sovjetskoj bombi FAB-1500 prošlog rujna, kad je modernizirana verzija prolazila testiranje preciznosti. Telegram kanal Fighterbomber, blizak ruskoj vojsci, objavio je da je "nakon mnogo mjeseci pokušaja i pogrešaka", FAB-1500 prvi put precizno pogodio svoju metu. Kanal Fighterbomber, koji ima gotovo pola milijuna pretplatnika, objavio je u rujnu da je modificirani FAB-1500 precizan unutar pet metara. Nekoliko tjedana kasnije, i ukrajinski i ruski izvori javljali su o korištenju teških bombi u Hersonu, na jugu Ukrajine, i Harkovu, na sjeveru.

FAB-1500 najmoćnija je u obitelji "glupih bombi" iz sovjetske ere, koje se sada moderniziraju u tvornici blizu Moskve u jeftino, ali moćno oružje. Najvažnije je da tih bombi Rusi imaju u velikoj količini, kako to kaže britanski ekspert za naoružanje Justin Bronk. Transformirati sovjetsku bombu u novi navođeni projektil, nije ni jeftino niti brzo, ali ipak košta bitno manje od milijuna dolara, koliko košta jedna raketa, tumači glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga. S moderniziranom verzijom FAB-1500 Rusi su dobili snažno oružje kojim mogu djelovati na utvrđene ukrajinske položaje, povećavajući ukrajinske gubitke, ali još uvijek nedovoljno da iz temelja promijene odnose na bojištu, tumači američki CNN.

U siječnju je ruski ministar obrane Sergej Šojgu snimljen u obilasku velike vojne tvornice JSC koja proizvodi taktičke projektile u okolici Moskve. Prema snimci koju je objavilo Ministarstvo obrane, šefovi vojne tvornice rekli su da su razvili visokoprecizno oružje, pretvarajući staru bombu u novi projektil kojim se može upravljati. Direktor tvornice ponosno je izvijestio Šojgua da je produktivnost porasla 40 posto, jer su prešli na rad u tri smjene. Kako modernizirani projektil nije sasvim precizan, Bronk ističe kako se može koristiti samo protiv fiksnih ciljeva, no na istoku Ukrajine Rusi znaju lokaciju ukrajinskih položaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 12:32