SOBE ZA MUČENJE

Pakao koncentracijskog kampa: ‘Rusi su me pržili strujom, čupali nokte, a razumjeli su samo jednu riječ!‘

Tvornica u Vovčansku samo je jedna od najmanje 18 ovakvih lokacija koje su Ukrajinci otkrili nakon protjerivanja Rusa

Ukrajinski borac Mihajlo Dainov nakon razmjene

 Handout/Afp

Po povlačenju iz grada Vovčanska nedaleko od Harkiva, ruske snage su u tvornici koja im je služila kao logor ostavile tragove mučenja. Ruska tajna služba FSB držala je zatočenike u tvornici dijelova za strojeve u tom nedavno oslobođenom ukrajinskom gradu nedaleko od granice s Rusijom. Preživjeli se žale da su morali preživjeti mučenje strujom u tvornici, gdje su ih tjerali na ropski rad, prenosi Wall Street Journal.

Iza Rusa su ostale dvije gumene palice kojima su ih tukli po leđima, kažu bivši logoraši. Tu je i drvena motka kojom su ih udarali, kao i visokonaponska ploča, kojom su mučili zatočenike elektrošokovima. Na zidovima vise replike sovjetskih postera iz Drugog svjetskog rata. "Tukli su nas, mučili, odvodili u šumu gdje su pucali iznad naših glava. Svaki dan u 11 ujutro dovodili su me ovamo na seanse sa strujom", ispričao je 26-godišnji Dmitro Zlenko, bivši zatočenik ruskog logora. Kaže da više nije želio živjeti.

Bijeg iz Kupjanska

Tvornica u Vovčansku samo je jedno od najmanje 18 lokacija za mučenje koje su Ukrajinci otkrili nakon protjerivanja ruskih snaga iz okolice Harkiva. Ukrajinski izvori tvrde da je kampom Vovčansk upravljala FSB. Ruske vlasti negiraju zlostavljanje zatočenika.

U logoru u Vovčanskom nije bilo više od 50 zatvorenika odjednom. Tijekom šest mjeseci procjenjuje se da je kroz zatvor prošlo 300 ljudi. Zatočenici su mogli kupiti slobodu za 20.000 dolara po osobi, piše WSJ. Dmitro Zlenko kaže da su dva psa sva njegova imovina. Njega su u pritvoru držali 17 dana, inzistirajući da prizna da je još u ukrajinskoj vojsci. S još 33 muškaraca Zlenko je bio u ćeliji prekoputa sobe za ispitivanje. S njim su bila šestorica studenata i radnika iz Šri Lanke. U odvojenoj ćeliji bila je žena iz Šri Lanke. Živjeli su u Kupjansku u harkivskoj regiji kad je počela ruska ofanziva na Ukrajinu: četvero ih je studiralo medicinu, a trojica su radila. Kad su došli Rusi pokušali su pobjeći prema Harkivu, koji je ostao pod ukrajinskom kontrolom. Uhvaćeni su čim su izašli iz Kupjanska i poslalni u Vovčansk.

Robert Clive Dilukshan, Jokenthiran Thines i Ganeswaran Sarujan bili su zatočeni šest mjeseci u logoru Vovčansk. Nisu govorili ruski ni ukrajinski, a samo nekoliko ih djelomično govori engleski. Jedina riječ koju su razumjeli od svojih ruskih otmičara, bila je "novac". Kad su rekli da nemaju, mučili su ih, ispričali su novinarima WSJ-a.

Čistili zahode

Kako nisu mogli kupiti svoju slobodu, Šrilančani su držani u Vovčansku da čiste zahode i sobe za ispitivanje te pospremaju nakon čestih opijanja ruskih časnika. Često su ih tukli. Na konferenciji za novinare koju je organizirala ukrajinska policija, Thines je skinuo čarape da bi pokazao kako su mu nokte na nogama počupali Rusi. Jedina žena u grupi, Uthaykamar Mary Edid Prema, (50) sjedila je gledajući dolje, tiho se ljuljajući. Nakon traume padate u nesvijest. Svaki dan smo bili psihički mučeni i svaki dan smo plakali, rekao je Robert Clive Dilukshan. Rusi im nisu davali normalno da jedu. Dopuštali su im da se peru samo jednom u pet dana, toalet su smjeli koristiti samo minutu ili dvije, isključivo jednom dnevno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:11