RABLJENI AUTOMOBILI

Ozbiljna afera u Češkoj: ‘Žrtve smo velike prevare, a trag vodi sve do Hrvatske‘

čak svaki dvadeseti rabljeni automobil lažno ima deklarirano da je originalno registriran u Češkoj

Češka cesta, ilustracija

 Christof Stache/AFP

Česi koji kupuju rabljene aute ovih su dana posebno na oprezu nakon što je njihov portal za rabljene automobile Cebia otkrio kako ih većina ima falsificirane podatke o podrijetlu te kako zapravo dolaze iz drugih zemalja, između ostaloga masovno i iz Hrvatske.

Naime, čak svaki dvadeseti rabljeni automobil lažno ima deklarirano da je originalno registriran u Češkoj, a situacija je još gora među uvezenim automobilima među kojima čak svaki peti ima lažno deklariranu zemlju podrijetla.

Da bi došli do ovog zaključka s Cebie su napravili opsežno istraživanje koje je uključilo preko 400 tisuća vozila koji su se u periodu od prošlogodišnjeg siječnja do ovogodišnjeg svibnja prodavali na češkim portalima. Velik dio vozila koja su bila prodavana kao vozila češkog podrijetla, zapravo su stigla iz Njemačke, Slovačke, Austrije ili Francuske, no otkriveno je kako velik dio njih zapravo dolazi i iz ovog djela Europe pa je tako dobar dio vozila lažno deklariranih kao iz Češke, zapravo stiglo iz Hrvatske, Mađarske, Rusije ili Ukrajine.

Dapače, mnogi koji danas u Češkoj voze vozila za koje misle da su domaćeg podrijetla zapravo su stigla iz afričkih zemalja poput Maroka, Meksika, Dominikanske Republike, a otkriven je i jedan koji se reklamirao kao da je proizveden u Češkoj, a zapravo je bio rađen za tržište Nove Kaledonije.

"Imali smo i primjer auta koji se prodavao kao s češkim podrijetlom, a u stvarnosti je on bio rađen za talijansko tržište, potom je bio uvezen u Češku, potom iz Češke u Slovačku te se onda ponovo vratio u našu zemlju", kazao je za češki medij Novinky Martin Pajer iz Cebie.

S portala upozoravaju kako je iz tehničke dokumentacije rabljenog vozila teško otkriti stvarnu zemlju podrijetla automobila jer se u njoj obično navodi zadnju zemlju uvoza, često i namjerno kako bi se ostavio dojam da je to ujedno i zemlja njegovog podrijetla, što nekad ne bude točno. Stvarno podrijetlo vozila moguće je otkriti uz pomoć takozvanog VIN broja koji se obično nalazi na vjetrobranskom staklu kod vozačkog mjesta ili u dokumentaciji vozila. Nakon što ga korisnik upiše u pretraživač na portalu Cebia.cz, otkrit će odakle mu stvarno dolazi automobil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:59