KONAČNO NA SLOBODI

Ovo su prve fotografije ‘trgovca smrću‘ nakon dugo godina, u zračnoj luci susreo se i s Griner

Snimku, koja je prvo podijeljena u ruskim medijima nakon čega se proširili dalje, navodno su snimile ruske sigurnosne službe

Viktor Bout u avionu nakon oslobađanja

 -/Sputnik/Profimedia/-/sputnik/profimedia

Video emitiran na ruskim državnim medijima prikazuje trenutak u kojem se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakratko susreću američka košarkašica Brittney Griner i ozloglašeni trgovac oružjem Viktor Bout.

image

Viktor Bout u avionu nakon oslobađanja

-/Sputnik/Profimedia/-/sputnik/profimedia

Naime, njih dvoje su oslobođeni u razmjeni zatvorenika između SAD-a i Rusije.

image

Viktor Bout u avionu nakon oslobađanja

-/Sputnik/Profimedia/-/sputnik/profimedia

Kratki susret dogodio se na avionskoj pisti u Abu Dhabiju. Na snimci se vidi kako Griner i Bout, uz još nekoliko osoba, prilaze jedno drugome i ubrzo kreću svatko svojim putem - Griner prema avionu za Sjedinjene Države, a Bout prema avionu za Rusiju.

image

Viktor Bout u avionu nakon oslobađanja

-/Sputnik/Profimedia/-/sputnik/profimedia

Snimku, koja je prvo podijeljena u ruskim medijima nakon čega se proširili dalje, navodno su snimile ruske sigurnosne službe.

Na internetu se također pojavila i snimka izlaska Brittney Griner iz ruskog zatvora i ulazak u zrakoplov kad joj je, zapravo, potvrđeno da se vraća kući i da će, kako kaže glas u videu, ‘sve biti u redu‘.

Griner (32), zvijezda Phoenix Mercuryja, uhićena je 17. veljače. Pregovori o njezinu puštanju bili su se zakomplicirali nakon ruske invazije na Ukrajine 24. veljače i kasnijim urušavanjem odnosa između Washingtona i Moskve.

Dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje, Griner je uhićena u moskovskoj zračnoj luci kada je u njezinoj prtljazi pronađeno ulje kanabisa, koje je zabranjeno u Rusiji.

Osuđena je 4. kolovoza na devet godina zatvora zbog posjedovanja i krijumčarenja droge. Priznala je krivnju, ali je rekla da je napravila "pogrešku" i da nije namjeravala prekršiti zakon.

Prošlog mjeseca odvedena je u zatvorsku koloniju u ruskoj regiji Mordoviji na odsluženje zatvorske kazne.

Nazvan "trgovcem smrću" i "razbijačem sankcija" zbog svoje sposobnosti da zaobiđe embargo na oružje, Bout (55) je prije uhićenja bio jedan od najtraženijih ljudi na svijetu.

Već gotovo dva desetljeća Bout se smatra najozloglašenijim svjetskim trgovcem oružjem. Prodavao je oružje odmetničkim državama, pobunjeničkim skupinama i "gospodarima rata" u Africi, Aziji i Južnoj Americi. Zapadni stručnjaci ocjenjuju da trajni interes Moskve za Bouta snažno ukazuje na njegovu povezanost s ruskim obavještajnim službama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:31