VIJEĆE ZA LJUDSKA PRAVA

Ovo su države koje su podržale ruska zvjerstva u Ukrajini: Protiv Putina glasala i Srbija!

Među državama koje su glasale za suspenziju Rusije iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava bile su sve države članice iz naše regije

Glasanje o suspenziji Rusije u Ujedinjenim narodima

 Michael M. Santiago/AFP

Opća skupština Ujedinjenih naroda izglasala je suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava tijekom današnjeg zasjedanja u New Yorku. Opća skupština UN-a izglasala je suspenziju Rusije zbog izvješća o "grubim i sustavnim kršenjima i zlouporabama ljudskih prava" tijekom invazije ruskih vojnih snaga na Ukrajinu.

Za prijedlog predvođen SAD-om glasale su 93 zemlje, dok su 24 glasale protiv, a 58 zemalja bilo je suzdržano, prenosi The Guardian. U nacrtu rezolucije, Opća skupština od 193 države članice izrazila je "ozbiljnu zabrinutost zbog tekuće krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini", posebice zbog izvješća o kršenju prava od strane Rusije.

Protiv suspenzije Rusije bili su Alžir, Bjelorusija, Bolivija, Burundi, Eritreja, Etiopija, Gabon, Iran, Kina, Kongo, Kuba, Kazahstan, Kirgistan, Laos, Mali, Nikaragva, Rusija, Sirija, Srednjoafrička republika, Sjeverna Koreja, Tadžikistan, Uzbekistan, Vijetnam i Zimbabve.

Zemlje kao što su Indija, Egipat i Južna Afrika su među nacijama koje su bile suzdržane.

Ukrajina zahvalna većini članica

Kada su u pitanju države iz naše regije, Hrvatska, Slovenija, BiH, Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija glasale su za suspenziju Rusije.

Prije glasovanja, ukrajinski veleposlanik pri UN-u Sergij Kislitsja optužio je Rusiju za "užasne" zlouporabe - pokrećući pitanje navodnih civilnih ubojstava u gradu Buča. Predstavnik Rusije Genadij Kuzmin osudio je glasanje, a neke druge zemlje, uključujući Sjevernu Koreju i Siriju, podržale su ga u tome.

image

Glasanje o suspenziji Rusije u Ujedinjenim narodima

Michael M. Santiago/AFP

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je nakon glasovanja kako je "zahvalan" državama članicama UN-a koje su "odabrale pravu stranu povijesti" i glasale za suspenziju Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava. "Ratnim zločincima nije mjesto u tijelima UN-a čiji je cilj zaštita ljudskih prava", naveo je Kuleba.

Rusija je jučer upozorila države članice UN-a da će, budu li glasale za ili budu suzdržane u vezi američkog zahtjeva da je se suspendira iz Vijeća za ljudska prava, smatrati to "neprijateljskom gestom" koja će imati posljedice za njihove bilateralne odnose, prema noti koju je Reuters u srijedu dobio na uvid.

Moskva zaprijetila posljedicama

SAD je u ponedjeljak objavio kako će tražiti da se Rusiju suspendira iz UN-ova Vijeća za ljudska prava nakon što je Ukrajina optužila ruske vojnike da su ubili stotine civila u Buči.

Ruska misija pri UN-u, pak, pozvala je države da "istupe protiv proturuske rezolucije". "Vrijedno je spomenuti da će se ne samo potpora za tu inicijativu, nego i ekvidistantna pozicija u glasanju - suzdržanost ili nesudjelovanje - smatrati neprijateljskom gestom", navedeno je u noti. "Uz to, pozicija svake zemlje uzet će se u obzir i prilikom razvoja bilateralnih odnosa i u radu u pitanjima koja su za njih važna u okviru UN-a", dodaje se.

"Očita i otvorena prijetnja Rusije zemljama koje budu glasale da je se suspendira iz UN-ova Vijeća za ljudska prava samo je novi dokaz da Rusija mora biti odmah suspendirana iz UN-ova Vijeća za ljudska prava", rekla je u srijedu Olivia Dalton, glasnogovornica američke misije pri UN-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:46