PJESME NOVOG DOBA

Ovo što radi umjetna inteligencija je fascinantno i zastrašujuće: Nije ni čudno da su superstarovi u panici

Tim Drakea i Weeknda tražili su hitno uklanjanje viralne pjesme ‘Heart of My Sleev‘ s društvenih mreža

Heart on my sleeve, Drake & The Weeknd

 Ivana Mikuličin/

Fascinantno i zastrašujuće. S te dvije riječi najjednostavnije se mogu opisati osjećaji kad osvijestite kojom brzinom te u kojoj će mjeri umjetna inteligencija utjecati na sve segmente popularne kulture. Jedan od najboljih primjera povezivanja ljudske kreativnosti s generativnom artificijelnom inteligencijom, koje istodobno uzbuđuje i plaši jest glazbena produkcija. Ako ste kompozitor možete odabrati glas pjevača za kojeg želite da izvodi vašu pjesmu s prepoznatljivim stilskim karakteristikama njegove izvedbe, a uz pomoć umjetne inteligencije skladba će biti toliko uvjerljiva da će se čak i odabrani izvođač pitati kako je moguće da se ne sjeća audio zapisa kojeg je ‘očigledno‘ snimio.

Timovi najvećih zvijezdi današnjice već raspravljaju što je potrebno za zaštitu glazbenih identiteta. The New York Times donosi, primjerice, priču o Drakeu i Weekndu, planetarnim glazbenim superstarovima, koji su na društvenim mrežama shvatili da ‘pjevaju‘ skladbu „Heart of My Sleeve“, iako s njom nisu imali nikakve veze.

Taj zapis je na intervenciju njihovih pravnih timova vrlo brzo uklonjen s mreža, ali je prije toga na TikToku, Spotifyu i YouTubeu zabilježio milijune pregleda. U kućnoj radinosti stvoren je audio zapis koji je s glasovima Drakea i Weeknda postao viralan, pa je nejasno kako uopće zaustaviti val promjena u kreativnoj industriji, ako primjena artificijelne inteligencije u glazbi tako strelovito privlači pažnju potrošača. Viralno je kreativcima viralno privlačno te je izvjesno da neće odoljeti AI-u kao alatu. Vrlo je vjerojatno da će utjecaj AI-a na glazbenu industriju biti više disruptivan nego što je svojedobno bila pojava sintesajzera ili samplera, dok se inovativne usluge poput Napsterovog file-sharinga sada čine manje bitnom pojavom u glazbenoj povijesti.

Neki pionirski pokušaji AI-a u kreiranju glasova poznatih zvijezdi čine se kreativno bezazlenima. Tako su mnogi već poslušali kako je to kad Rihanna pjeva pjesmu Beyoncé ili koliko je neobično ako se Kanye West uživi u izvedbu “Hey There Delilah” , ali je ono što se dogodilo Drakeu i Weekndu otvorilo Pandorinu kutiju teških pitanja oko copyright prava; tko tu što, zašto i kako može zaštiti?

Čak i ako zvijezde pronađu način da zaštite svoj lik i glas od AI zloporaba, sasvim je sigurno da će tzv. royalty-free produkcija doživjeti kvantitativni i kvalitativni prevrat koji će potpuno transformirati taj dio glazbene produkcije. Poruke koje stižu od glazbenika i njihovih menadžera su dramatične. „Na kojoj strani povijesti sudionici glazbenog ekosustava žele biti: na strani umjetnika, obožavatelja i ljudskog kreativnog izričaja ili na strani dubokih krivotvorina, prijevara i uskraćivanja umjetnicima njihove pripadajuće naknade?”, upitala je u priopćenju kompanija koja zastupa Drakea i Weeknda. Međutim, tko će i kako provjeriti jesu li upravo Drake i Weeknd u nekoj kreativnoj suši odlučili koristiti AI za stvaranje drugačijih rap beatova uvezanih s neobičnim glasovnim dionicama? Sasvim je sigurno da dolazi doba umjetničke kolaboracije čovjeka s AI-em te se otvara pitanje kako povući prepoznatljivu liniju između ‘zasluga‘ čovjeka naspram ‘kreacije stroja‘?

O tome koliko je umjetna inteligencija postala moćan alat glazbene produkcije svjedoči video na kojem glazbenik Roberto Nickson demonstrira koliko je jednostavno zamijeniti svoj glas u skladbi s glasom Kanya Westa. Njegova tweet ne skriva oduševljenje ‘vlastitim postignućem‘.

Zapravo mnogi umjetnici ne skrivaju kako ih ‘suradnja‘ s umjetnom inteligencijom ugodno iznenađuje. David Guetta je tako snimio audio/video zapis prema kojem ispada da je kao gosta doveo Eminema, samo što nije. Kakve su šanse da kreativni Guetta neće koristiti ‘tehničku pomoć‘ umjetne inteligencije te tako steći prednost pred ostalim umjetnicima?

Ovdje možete pogledati kako je David Guetta uz pomoć umjetne inteligencije ubacio Eminema u svoj show.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:16