UBRZANO OTAPANJE

'OVO SE NIKADA DOSAD NIJE DOGODILO' U samo 15 dana od ogromnog ledenjaka u Patagoniji odlomila se dva velika ledena brijega, znanstvenici su zabrinuti

 REUTERS

U razmaku od petnaest dana, dva velika ledena brijega odlomila su se od ledenjaka Grey u čileanskoj Patagoniji što je konkretan pokazatelj ubrzanog otapanja kao posljedice globalnog zagrijavanja, navode stručnjaci.

Golemi ledeni brijeg od 8,8 hektara (veličine 6 nogometnih igrališta) odlomio se od jedne stijenke ledenjaka Grey 20. veljače, a zatim se 7. ožujka odlomio drugi blok od približno 6 hektara.

Nikada se to nije dogodilo u tako kratkom razmaku, kažu stručnjaci i napominju da se time ledenjak Grey smanjio za 500 metara, što je više od polovice smanjenja u zadnjih deset godina.

Godine 2017. odlomio se nešto manji ledeni brijeg, podsjeća znanstvenik Ricardo Jana s Čileanskog antarktičkog instituta. Međutim, "gubitak mase prethodnih godina bio je znatno manji nego ove godine", kaže Jana.

Znanstvenici koji prate evoluciju tog ledenjaka tvrde da je u 30 zadnjih godina Grey izgubio više od dva kilometra.

Grey je jedan od 24.100 ledenjaka u Čileu. Taj mastodont plavičastog leda - površine 270 km2 - nalazi se nasuprot istoimenog jezera u zapadnom dijelu nacionalnog parka Torres del Paine, turistima vrlo privlačnog područja.

Prema studiji Ujedinjenih naroda iz 2018., smanjilo se 95 posto čileanskih ledenjaka.

Neuobičajene ljetne temperature do 31 stupnjeva Celzijevih u Patagoniji oslabjele su stijenke ledenjaka, kažu stručnjaci.

"Smanjenje obujma ledenjaka poklapa se s porastom temperature u regiji", kaže Inti Gonzalez iz Fondacije Cequa.

Topljenju pridonose i veće količine padalina te raste razina jezera blizu ledenjaka.

Gubitak ledene mase smanjuje kapacitet ledenjaka da reflektira sunčeve zrake, a to utječe na globalno zatopljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:49