BRUTALNI PROGON

Ovo je za njih najopasnije mjesto na svijetu, pravi gulag: ‘Ubit će me ili država ili rodbina!‘

‘Prvo su mi stavili vreću na glavu. Dahtao sam, grčio se. Skinuli su vreću i tražili da kažem s kojim sam se muškarcima sreo...‘

Ilustrativna fotografija

 John Macdougall/Afp/Profimedia/John Macdougall/afp/profimedia

Salman Mukajev, 42-godišnji prodavač iz čečenske prijestolnice Groznog, prije tri godine primio je poziv osobe koja ga je, predstavivši se kao policajac, navela da dođe do policijske postaje zbog navodnog slučaja prijevare. Mukajev se nije odazvao na poziv, a njegova supruga tvrdila je da je nevin. No, dva tjedna poslije, naoružani ljudi obučeni u tamne uniforme upali su u njegovu kuću i silom ga odveli u postaju, gdje su ga optužili da je homoseksualac.

"Poricao sam i bacili su me na pod. Prvo su mi stavili vreću na glavu. Dahtao sam, grčio se. Skinuli su vreću i tražili da kažem s kojim sam se muškarcima sreo. Sve sam poricao", ispričao je Mukajev u reportaži za Politico.

Policajci su ga podvrgnuli nizu mučenja, uključujući elektrošokove i premlaćivanje. Mukajevljev prijatelj Timur je također postao žrtva. Obojicu su nemilosrdno mučili dok nisu lažno priznali da su imali seksualne odnose. Mukajeva su bacili u ćeliju u kojoj su bili zatvorenici poput njega.

Jednog dana posjetio ga je službenik ruske unutarnje sigurnosne agencije FSB-a (bivši KGB) koji mu je obećao da će mučenje prestati te će dobiti uvjetnu kaznu bude li surađivao s vlastima. Suradnja je uključivala hvatanje LGBTQ+ osoba u zamku dogovaranjem susreta putem interneta.

U strahu za svoj život Mukajev je pobjegao iz Rusije, prvo u Bjelorusiju, a potom u Armeniju. Njegov zahtjev za azil je odbijen, a odlukom službe za migracije trenutno se bavi njegov odvjetnik zbog pristranosti.

U jezivom prikazu terora i kršenju ljudskih prava reportaža Politica otkriva mučna iskustva s kojima su suočene LGBTQ+ osobe u Čečeniji, većinski muslimanskoj regiji u Rusiji. Nemilosrdni progoni, otmice, mučenja i ubojstva podvrgavaju one koji se izjašnjavaju kao gay ili one za koje se sumnja da pripadaju LGBTQ+ zajednici.

Počinitelji zločina iz mržnje ostaju nekažnjeni. Progone otvoreno podupire Ramzan Kadirov, lider Čečenske republike koji ima podršku predsjednika Vladimira Putina. Kadirov novinare, aktiviste, LGBTQ+ osobe naziva stranim agentima. Rachel Denber iz organizacije za ljudska prava Human Rights Watch tvrdi da vlasti u Čečeniji bez milosti pokazuju neprijateljstvo prema homoseksualcima.

image

Ramzan Kadirov

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/

U 2017. i 2018. policija je privela muškarce za koje se vjerovalo da imaju odnose s drugim muškarcima kako bi ih pretukla. Do informacija o osumnjičenicima vlasti pokušavaju doći prisluškivanjem telefona i praćenjem mreža.

Kremlj okreće leđa i podržava Kadirovljevu kampanju zastrašivanja. Jer to je kampanja koja pogoduje Rusiji i dio je njezina širenja utjecaja na one europske zemlje u kojima se prava gay osoba srozavaju. U studenom 2022. Rusija je potpisala zakon prema kojem će pojedinci biti novčano kažnjeni za ono što su nazvali "propagiranje netradicionalnih seksualnih odnosa".

Rat u Ukrajini samo je pogoršao situaciju jer, prema nevladinoj organizaciji SOS Crisis Group, broj LGBTQ+ osoba koje su pritvorene i podvrgnute neutemeljenim optužbama se udvostručio. Žrtvama se izmišljaju kaznene prijave, plaćaju pretjerane otkupnine ili se šalju u Ukrajinu pod krinkom volontiranja.

Mukajev, čak tri godine od progonstva, živi u neprestanom strahu jer napad je ostavio više posljedica od rana na rukama.

Mukajevljev slučaj jasno pokazuje da je Čečenija postala jedno od najopasnijih mjesta na svijetu za LGBTQ+ zajednicu. Za Mukajeva, ako se vrati u Rusiju, postoje samo dvije mogućnosti. "Prva je da će me ubiti. Druga je da će natjerati moju rodbinu da me ubije kako bi odvratili sumnju od sebe - ali ja ću sigurno biti ubijen", izjavio je za Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:30