VIKTOR JANUKOVIČ

Ovo je vila u kojoj je živio čovjek kojeg Putin želi na čelu Ukrajine: Danas je to muzej korupcije

Procjenjuje se da je vila s uvezenim mramorom i talijanskim kristalom, na kojoj su radili obrtnici iz Njemačke, koštala od 75 do 100 milijuna dolara

Viktor Janukovič, vila Mežihirja

 Yuriy Dyachyshyn/AFP

Luksuzna vila bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, danas je svojevrsni muzej korupcije. Vila Mežihirja na ogromnom imanju Novi Petrivci pored glavnog grada Kijeva postala je u međuvremenu simbol korupcije u toj zemlji, a posljednjih par godina otvorena je za posjetitelje. Kad je Janukovič pobjegao iz zemlje tijekom ukrajinske revolucije 2014. godine, ekstravagantno zdanje nacionalizirano je i otvoreno za javnost.

Kad je Janukovič došao na vlast, prva cesta koju je izgradio bila je mini autocesta na periferiji Kijeva. Službeno objašnjenje glasilo je da je izgrađena u sklopu priprema za Euro 2012. No ispostavilo se da je novac za Euro 2012. upotrijebljen kako bi bila izgrađena cesta koja povezuje glavni grad s Mežihirijom, privatnom rezidencijom predsjednika Janukoviča, podignutom na imanju veličine 140 hektara uz rijeku Dnjepar. Procjenjuje se da je vila s uvezenim mramorom i talijanskim kristalom, na kojoj su radili obrtnici iz Njemačke, koštala od 75 do 100 milijuna dolara. Janukovič je veći dio karijere bio zastupnik ili državni službenik, s maksimalno 2000 dolara mjesečne plaće, a supruga umirovljenica nije mu bitno mogla pomoći.

Mežihirija je podignuta još u sovjetsko doba, kao dača za ukrajinske dužnosnike, izgrađena na mjestu samostana koji je tu stajao od 14. stoljeća. Dača Mežihirija bila je na raspolaganju vođi Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike.

image
Yuriy Dyachyshyn/AFP
image
Yuriy Dyachyshyn/AFP

Nakon raspada SSSR-a, zgrada je korištena za smještaj stranih izaslanstava, ali kada je 2002. Viktor Janukovič imenovan premijerom i preselio se u Kijev, odlučio je živjeti u Mežihiriji. S narančastom revolucijom ostao je bez nje. No nakon godinu dana, padaju Juščenko i premijerka Julija Timošenko, a Janukovič se vraća na mjesto premijera i osigurava sebi pravo na povratak u Mežihiriju, još uvijek u državnom vlasništvu. No 2007. kad odlazi s vlasti, imanje je privatizirano i upisano kao vlasništvo nekoliko europskih tvrtki. Nezavisni mediji otkrivaju da je Mežihirija nezakonito privatizirana, odnosno, da nije plaćena. Umjesto nje, u vlasništvo države predano je nekoliko poluzapuštenih zgrada u glavnom gradu.

image
Yuriy Dyachyshyn/AFP
image
Yuriy Dyachyshyn/AFP

Baza podataka ukrajinske carinske uprave otkriva razmjere raskoši. Svaka vrata u vili napravljena su od libanonskog cedra, po cijeni od 64.000 dolara. Tri seta drvenih obloga za stubišta koštala su 200.000 dolara, zidne obloge za zimski vrt 328.000 dolara, a obloge za neoklasični stup i parapet za stepenice 430.000 dolara. U zemlji u kojoj 35 posto stanovništva živi ispod granice siromaštva, tadašnji predsjednik je potrošio 100.000 dolara samo za pozlaćeni kristalni luster u vrtnom paviljonu. U sklopu imanja je golf igralište, uređeno po cijeni od skoro 3 milijuna dolara.

Mežihirija osim toga ima svoj privatni zoološki vrt, koji se mogao pohvaliti nojevima i klokanima. Odvojeno su štale s jahaćim konjima, koje je Janukovič obožavao, pa su mu šefovi država nerijetko poklanjali konje. Tu su i garaže za Janukovičevu tadašnju kolekciju od 70 automobila, te platforma za helikoptere. U blizini rezidencije su lovišta s divljim svinjama i losovima, pa je u blizini Janukovič izgradio raskošan lovački dom.

image
Yuriy Dyachyshyn/AFP
image
Yuriy Dyachyshyn/AFP

Bivši ukrajinski predsjednik počeo se posljednjih dana spominjati kao mogući prvi "ruski odabir" jer Rusija inzistira da je sadašnja vlast u Kijevu pučistička te bi vraćanjem Janukoviča stvar "vratili na početak".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 13:05