PREŠLI CRVENU LINIJU?

Ovo je trenutak koji bi mogao preokrenuti cijeli rat, Ukrajinci sada na dlanu imaju - Krim!

London je popustio pod molbama Ukrajine i odlučio uvelike osnažiti njihove kapacitete u borbi s Rusijom

Storm Shadow

 Profimedia, Afp/

Ujedinjeno Kraljevstvo potvrdilo je da će opskrbiti Ukrajinu raketama Storm Shadow čiji je domet, prema navodima proizvođača kojeg citira britanski BBC, veći od 250 kilometara.

Dugodometne rakete za ukrajinsku vojsku dosad su bile pod svojevrsnim vetom Zapada s obzirom na to da bi vladi u Kijevu na dlan stavile poluotok Krim i dijelove ruskog teritorija, što nosi opasnost od eskalacije sukoba. Međutim, čini se da je London ipak popustio pod molbama Ukrajine i odlučio uvelike osnažiti njihove kapacitete u borbi s Rusijom. Za usporedbu, američki topnički sustavi Himars, koje su Ukrajinci prije dobili, imaju domet tek oko 80 kilometara. Mjesecima ih hvale kao razlog za uspjeh ranijih ukrajinskih protuofenziva.

Nadmorska visina

Rakete Storm Shadow ispaljuju se iz zrakoplova, a njihov domet znači da će piloti biti mnogo sigurniji od neprijateljske vatre. Nakon lansiranja ova se raketa spušta na nižu nadmorsku visinu kako bi izbjegla detekciju protivničkih radara, a potom se "lijepi" na metu koristeći infracrveni detektor. Britanci su potvrdili da se nakon prilagodbe mogu staviti na sovjetske avione koje u svojem arsenalu ima Ukrajina.

Novost je obavio Ben Wallace, britanski ministar obrane, u Donjem domu britanskog parlamenta, navodeći da će rakete omogućiti Ukrajincima da istisnu Ruse sa svojeg teritorija. Odluka je, rekao je, pala nakon što je postalo jasno da "Rusija nastavlja loše običaje" i napada civilne mete u Ukrajini.

2,3 milijuna eura po raketi

Ukrajina već mjesecima moli inozemno napredno oružje kako bi započela novu, potencijalnu posljednju protuofenzivu i izvukla svoj teritorij iz ruskih ruku. Nakon Himarsa Kijev je tražio američke sustave Atacams, koji imaju mnogo veći domet. Međutim, Washington je odlučio igrati na sigurno i ne poslati im to oružje kako ne bi izazvao reakciju Rusije.

Wallace je otkrio da je pisao ruskom kolegi Sergeju Šojguu, upozoravajući ga da će daljnji napadi na civilnu infrastrukturu prisiliti Britaniju da pošalje naprednije oružje Kijevu. Wallace je tom prilikom istaknuo da Storm Shadow nema kapacitete kakve imaju ruski sustavi aktivni na bojištu. Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov bio je izjavio da Ukrajina rakete dugog dometa ne bi koristila za napade na Rusiju te da za to može dati garancije. Inače, jedan Storm Shadow košta oko 2,3 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:38