ISLAMIST

Ovo je put monstruma iz Nice prema Europi, otkriven zanimljiv detalj iz njegove biografije

Dužnosnik iz Tunisa jučer je za RT izjavio da je Aouissasoui još 2016. bio uhićen zbog napada nožem
 AFP, Jutarnji list

Mladi terorist koji je u četvrtak 29. listopada izvršio napad u katoličkoj crkvi Notre-Dame u Nici identificiran je kao Brahim Aouissasoui, 21-godišnji Tunižanin koji je prije manje od mjesec dana ušao u Francusku.

Vičući "Allahu Akbar" ("Bog je najveći"), Aouissasoui je nožem od 30 centimetara ubio troje ljudi i ozlijedio ih još nekoliko. Malo prije 8.30 sati ušao je u crkvu noseći tri noža, dva mobitela i Kur'an u torbi. Napad je trajao 28 minuta.

Ilegalni migrant

Najstarija žrtva bila je 60-godišnjakinja koja se došla moliti u baziliku nedugo nakon što je otvorena to jutro. Francuski antiteroristički tužitelj Jean-François Ricard rekao je da joj je prerezano grlo "do te mjere da je gotovo obezglavljena".

Drugoj žrtvi, Vincentu Loquésu (55), također je prerezano grlo. Njegovo je tijelo pronađeno u crkvi. Loqués je bio veliki vjernik koji je u crkvi deset godina pripremao sakramente i oltar za misu.

Treća žrtva bila je 44-godišnja majka troje djece, Simone Barreto Silva, koja je nekoliko puta izbodena u crkvi. Teško ozlijeđena, pobjegla je u obližnji bar gdje se srušila. Liječnicima koji su došli na mjesto događanja prije smrti je rekla da poruče njezinoj djeci da ih voli.

image
jedna od žrtava Vincent Loquès
Facebook

Policija je scenu opisala kao "prizor užasa". Na mjestu događaja nekoliko su puta pucali u ubojicu nakon što je odbio baciti nož te su ga ranili u rame. U 9.10 sati napadač je "neutraliziran", a francuski su dužnosnici pohvalili brzu policijsku akciju.

Antiteroristički tužitelj Ricard otvorio je istragu o "ubojstvu povezanom s terorističkom organizacijom". Aouissasoui je ušao u Francusku iz Italije. Prvi je put registriran na Lampedusi u Italiji 20. rujna, prema podacima AFP-a. Zatim je proveo dva tjedna u karanteni zbog sprečavanja širenja koronavirusa. Na kopno, u talijansku luku Bari, prebačen je 9. listopada. Sa sobom nije nosio nikakve dokumente, osim dokumenta talijanskog Crvenog križa.

U četvrtak prije napada, u 6.47 sati, nadzorne kamere snimile su ga na željezničkoj postaji u Nici. Tužitelj je rekao da je presvukao cipele i jaknu te zatim pješačio 400 metara do bazilike Notre-Dame. U baziliku je ušao u 8.29 sati. Vjernici koji su počeli bježati iz crkve podigli su uzbunu. Četvorica komunalnih policajaca ušla su u crkvu u 8.57 sati. Napadač je krenuo prema policajcima prijeteći i vičući "Alah je najveći". Policija je nekoliko puta pucala u napadača. Na tlu je pronađeno 14 metaka.

AFP je objavio i fotografiju napadačeve majke Kmar koja je plakala dok ju je policija ispitivala u njezinu domu u gradu Sfaxu. "Moj brat nikad nije pokazivao znakove ekstremizma", rekao je njegov brat Yassin za Reuters.

image
Brahimova majka Kmar
Houssem Zouari/Afp/Profimedia

Međutim, to možda i nije sasvim točno. Naime, premda su prekjučer i francuske i tunižanske obavještajne agencije objavile da ga nisu imale na radaru kao sumnjivog militanta, dužnosnik iz Tunisa jučer je za RT izjavio da je Aouissasoui još 2016. bio uhićen zbog napada nožem, ne dajući više detalja.

U svom posjetu Nici predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da je Francuska "napadnuta", ali francuski narod "neće posustati pred bilo kakvim terorom". Vlada je povisila razinu upozorenja za terorizam na maksimalnu, a vojska je raspoređena ispred škola i crkvi u Francuskoj. Ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin rekao je da je Francuska uključena u rat protiv islamističke ideologije i može se očekivati još napada militanata na francuskom tlu.

Majka je plakala

Napad u Nici uslijedio je manje od dva tjedna nakon ubojstva profesora povijesti Samuela Patyja (44) kojemu je 16. listopada 18-godišnji čečenski napadač odrubio glavu. Zbog odgovora vlade na napad, koja je objavila rat protiv radikalizacije u Francuskoj, Bliski istok reagirao je prosvjedom i bojkotom proizvoda.

Čelnici iz cijelog svijeta izrazili su sućut i solidarnost s Francuskom. "Molim se za žrtve, njihove obitelji i voljeni francuski narod i želim da na zlo odgovore dobrom", poručio je papa Franjo. Američki predsjednik Donald Trump rekao je da "Amerika stoji s našim najstarijim saveznikom u ovoj borbi".

I bliskoistočni čelnici osudili su napad. Tursko Ministarstvo vanjskih poslova oštro je osudilo napad. Iranski ministar vanjskih poslova Mohamed Džavad Zarif rekao je da se "mir ne može postići ružnom provokacijom". Francuzi su se nakon napada okupili ispred crkve Notre-Dame kako bi položili cvijeće i zapalili svijeće za žrtve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:44