UZBUNA U BRUXELLESU

Ovo je plan za ilegalne migrante na najaktivnijoj ruti u Europi: ‘Srbija je počela surađivati‘

Posebni naglasak Bruxelles stavlja na potrebu da zemlje regije, prije svih Srbija, usklade režim viza za treće zemlje s onim EU-a

Ilustracija

 Sefa Karacan/Anadolu Agency Via AFP

Takozvana “zapadno-balkanska migrantska ruta” ne samo da je oživjela već je postala najaktivnijom trenutno u Europi. To je izazvalo uzbunu u Bruxellesu, zbog čega je Europska komisija objavila i plan za suzbijanje ilegalnih migracija putem ove rute.

Prema podacima Frontexa, agencije Europske unije za nadzor granica samo tijekom listopada identificirale su 22.300 ilegalnih prelazaka migranata kroz ovu rutu, što je gotovo tri puta više nego u istom razdoblju prošle godine. U mjesečnom izvješću se navodi da je ovo najveći broj ilegalnih dolazaka u EU preko zapadnog Balkana od velike migrantske krize 2015. godine.

“Neki migrant koriste mogućnost putovanja bez vize do zračne luke Beograd i onda kopnenim putem kreću prema vanjskim granicama EU”, navodi Frontex.

Prema planu kojeg su predstavili potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas i povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johanson, sa zemljama zapadnog Balkana će se raditi na pojačanju nadzora granica putem slanja djelatnika Frontexa i na granicama tih zemalja s EU, ali i granicama između država regije. Radit će se na brzom pristupu sustavu azila i smještaju, jačoj borbi protiv krijumčara i primjeni sporazuma o readmisiji.

‘Nedopustivo‘

Posebni naglasak Komisija stavlja na potrebu da zemlje regije, prije svih Srbija, koja je po tom pitanju i najveći problem, usklade režim viza za treće zemlje s onim Europske unije.

- Nedopustivo je da zemlje regije zapadnog Balkana, kojima mi dajemo mogućnost putovanja bez viza u EU, budu korištene kao područje preko kojeg će ilegalni migranti iz trećih zemalja dolaziti u Europsku Uniju - rekao je na tiskovnoj konferenciji Schinas.

I povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johanson je posebno spomenula problem Srbije, ali i dodala da Beograd surađuje s EU kako bi se ovo pitanje riješilo.

- Već imamo određeni napredak. Srbija već ima neke promjene u viznoj politici u vezi s Tunisom i Burundijem i najavila je da će učiniti isto za Indiju te da će isto postupiti s ostalim trećim zemljama. Činjenica je da većina migranata dolazi iz Srbije - rekla je ona.

Na pitanje postoje li primjeri zlouporabe putovanja bez viza i u drugim zemljama regije, Johanson je rekla da “što se tiče masovnog dolaska, to je slučaj samo sa Srbijom”, ali je upozorila da bi se ubuduće ruta mogla kretati i preko drugih zemalja regije te je pozvala na oprez.

Srbija surađuje

- Neusklađenost bezviznog režima s viznom politikom Europske Unije također doprinosi povećanju broja ljudi koji izravno zračnim putem stižu u zemlje Zapadnog Balkana i idu dalje prema EU. Bliska suradnja s našim partnerima sa Zapadnog Balkana je od suštinske važnosti za rješavanje ovih zajedničkih migracijskih izazova - navodi se u priopćenju Europske komisije.

Srbija je zbog političkih razloga nekim zemljama trećeg svijeta ukidala vize kao svojevrsnu nagradu što nisu priznale neovisnost Kosova. Odnosilo se to na Burundi, Tunis i neke druge, pa se iznenada počeo povećavati broj državljana tih zemalja koji su preko Srbije dolazili u EU. To je dovelo i do prijetnje da EU ponovno uvede vize za građane Srbije. No, sada Srbija surađuje s Europskom unijom kako bi se problem riješio.

Tema ilegalnih migracija preko zapadno-balkanske rute će biti na dnevnom redu i na summitu EU - Zapadni Balkan koji se u utorak održava u Tirani. O tom će problemu na sljedećem sastanku razgovarati i ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:27