OPASNA ‘VRATA SUZA‘

Ovo je jako ozbiljno: Nakon najvećih brodara i naftni div zaustavio isporuke kroz Crveno more

Prije njih prolazak kroz tjesnac zaustavili su Maersk, Evergreen Line i MSC

Ilustracija, tanker za prijevoz nafte

 Sven Hansche/Alamy/Alamy/P/Sven Hansche/alamy/alamy/p

Britanski naftni div BP objavio je da će suspendirati sve isporuke nafte kroz Crveno more nakon nedavnih napada na brodove iz Jemena, s područja pod kontrolom pobunjenika Hutija. Kako navode, odluka je donesena zbog ‘pogoršanja sigurnosne situacije‘, ali ističu da je riječ o privremenoj mjeri, piše BBC.

Podsjetimo, u petak je jedna od najvećih brodarskih tvrtki u svijetu Maersk objavila da više neće prevoziti izraelski teret kroz tjesnac Crvenog mora.

BBC je dobio uvid u dokumente u kojima stoji da je tvrtka Evergreen Line priopćila da će svoju kontejnersku flotu uputiti da suspendira putovanja ‘do daljnjega‘.

Crveno more jedna je od najvažnijih ruta za prijevoz nafte i goriva, kao i robe široke potrošnje.

Jemenski pobunjenici Huti koje podržava Iran gađaju brodove koji putuju kroz tjesnac Bab al-Mandab - poznat kao Vrata suza - kanal širok 32 kilometra, poznat po tome što je opasan za plovidbu.

Pobunjenici su poručili da podržavaju Hamas i da gađaju brodove koji idu u Izrael, koristeći dronove i protubrodske rakete. Zasad nije međutim jasno jesu li svi brodovi koje su Hutiji napali išli prema Izraelu.

- U svjetlu pogoršanja sigurnosne situacije za brodove u Crvenom moru, BP je odlučio privremeno pauzirati sve tranzite kroz Crveno more. Mjeru uvodimo iz predostrožnosti, a mijenjat ćemo ju ovisno o razvoju situacije u regstaviiji, navodi BP.

Osim Maerska, koji situaciju naziva ‘alarmantnom‘ nakon incidenta u kojemu je sudjelovao Maersk Gibraltar, odluku o suspenziji putovanja kroz tjesnac donijela je i MSC, najveća svjetska brodarska grupacija.

Njihov kontejnerski brod MSC PALATIUM III napadnut je u petak dok je prolazio Crvenim morem. Nije bilo ozlijeđenih članova posade, ali je brod povučen iz upotrebe.

Hapag-Lloyd i CMA-CGM također su zaustavile isporuke kroz regiju.

To znači da umjesto tjesnaca Bab al-Mandab, tvrtke sada moraju ići puno dužom rutom, ploveći oko južne Afrike, što je povećalo troškove i vrijeme pristizanja.

Sueskim kanalom prolazi oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Cijene nafte podupire zabrinutost oko opskrbe zbog napada u Crvenom moru

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima jer napadi Hutija na brodove u Crvenom moru izazivaju strah od prekida redovite opskrbe.

Cijena barela je na londonskom tržištu porasla 62 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 77,17 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 47 centa višoj cijeni, od 71,90 dolara.

BP je privremeno zaustavio sve tranzite nafte kroz Crveno more, priopćeno je u ponedjeljak, nakon napada Huta, koji kontroliraju veći dio Jemena, na tankere preko vikenda. I brodarske kompanije priopćile su tijekom vikenda da će izbjegavati Sueski kanal.

Cijene su na oba tržišta u prošlome tjednu bilježile mali plus nakon sedam tjedana pada, budući da je prošlotjedni sastanak središnje američke banke Fed pobudio nadu da je povećanje kamatnih stopa gotovo a rezovi na putu. "Porast geopolitičke premije rizika, sada u obliku redovitih napada Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru, ima neospornu ulogu u oživljavanju cijena nafte", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Potporu daje i priopćenje Rusije da će produbiti smanjenje izvoza nafte u prosincu za mogućih 50 tisuća barela dnevno ili više, nešto ranije nego što je bilo najavljivano, dok najveći svjetski izvoznici rezovima svoje proizvodnje pokušavaju poduprijeti globalne cijene nafte. To se događa nakon što je Moskva u petak obustavila oko dvije trećine utovara sirove nafte Urals iz luka zbog oluje i planiranih radova održavanja.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u petak poskupjela 1,26 dolara, na 78,03 dolara.

Pobunjenici Huti preuzeli odgovornost za napad na dva broda

Šijitski pobunjenici Huti u Jemenu preuzeli su u ponedjeljak odgovornost za napad na dva broda u Crvenom moru.

Brod u vlasništvu Norveške napadnut je u ponedjeljak, a američki dužnosnici tvrde da su rakete stigle s jemenskog teritorija koji je pod kontrolom proiranskih pobunjenika.

Jemenski Huti preuzeli su odgovornost za napad na dva broda: norveški Swan Atlantic te na brod MSC Clara, objavio je vojni glasnogovornik Jahja Sarea u izjavi na društvenoj mreži X.

Vlasnik norveškog broda objavio je da ga je pogodio neidentificirani objekt te da članovi posade nisu ozlijeđeni. Operater Uni-Tankers priopćio je da je manji požar koji je izbio stavljen pod kontrolu. Brod je prevozio biljna ulja na otok Reunion.

Napad na M/V Swan Atlantic posljednji je u nizu napada na brodove u Crvenom moru od početka sukoba u Gazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 06:23