POVIJESNI DOGAĐAJ

‘Ovo je bio nadnaravni trenutak‘: Premijer okupio kremu najmnogoljudnije države svijeta i razbjesnio muslimane

Hram se godinama smatrao spornim pitanjem jer njegovu lokaciju desetljećima svojataju hinduisti i manjinski muslimani
 -/Afp

Indijski premijer Narendra Modi u ponedjeljak je okružen najpoznatijim celebrity osobama iz države, kao i najpoznatijim sportskim zvijezdama, predvodio posvećivanje velikog hrama hinduističkog božanstva Rame na lokaciji za koju se vjeruje da je njegovo rodno mjesto, a na kojemu je prije stajala džamija.

Predstavljeno kao hinduističko buđenje iz stoljeća podjarmljivanja pod muslimanima i kolonijalnim silama, ovaj povijesni događaj za hinduističku većinu u Indiji smatra se i uvodom Modijeve kampanje za izbore najkasnije u svibnju na kojima će tražiti u toj zemlji rijetko viđen treći mandat.

„Nadnaravan trenutak posvećivanja ostavlja svakoga preplavljenog osjećajima”, napisao je indijski premijer na platformi X nedugo prije početka ceremonije.

image
Money Sharma/Afp

„Velika mi je čast biti dio ovog svetog programa”.

Modi je pjevao hinduističke napjeve prije no što je postavio latice cvijeća pred kip božanstva i spojio ruke u molitvi. Potom je zapalio sveti plamen dok je vani vojni helikopter obasipao hram laticama.

Oko 130 centimetara visok kip od crnog kamena posvećen je uz pratnju tradicionalne indijske glazbe, a cijeli događaj pratili su milijuni diljem Indije dok su tisuće plesale.

image
-/Afp
image
-/Afp

„Ovo je veliki trenutak ponosa za sve hinduiste”, rekao je Mewaram Prajapati koji je na ceremoniju stigao iz Modijeve zapadne savezne države Gudžarat.

Hram je 35 godina dugo obećanje Modijeve nacionalističke stranke Bharatiya Janata (BJP), no godinama se smatrao spornim pitanjem jer njegovu lokaciju desetljećima svojataju hinduisti i manjinski muslimani.

Zbog toga su 1992. i izbili prosvjedi diljem zemlje, pri čemu je poginulo dvije tisuće ljudi, najviše muslimana, nakon što su hinduisti uništili džamiju iz 16. stoljeća koja je tamo stajala.

Hinduisti smatraju da je to lokacija rođenja Rame te da je bilo njihovo svetište dugo prije no što su ga Moguli uništili i sagradili džamiju 1528. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:53